Viorel Cibotaru: Moldova poate să-şi consolideze apărarea dacă ar fructifica relaţiile cu UE şi NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO chisinau.mae.ro
FOTO chisinau.mae.ro

Republica Moldova are şanse să-şi consolideze apărarea şi să soluţioneze conflictul transnistrean, dacă ar fructifica relaţiile bilaterale cu statele europene şi NATO. Declaraţia a fost făcută de către fostul ministru al Apărării, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Viorel Cibotaru, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Fostul ministru afirmă că Alianţa Nord-Atlantică joacă în procesul de consolidare a apărării naţionale un rol primordial din punct de vedere politic, logistic şi operaţional. Totodată, Viorel Cibotaru consideră că fără a depăşi nivelul redus de cunoaştere în rândul populaţiei despre rolul Alianţei Nord-Atlantice, nu va putea fi consolidată apărarea ţării şi gradul de securitate naţională.

„Aceasta ne-ar permite să conştientizăm că noi suntem şi contribuitori la acea securitate naţională şi apărare internaţională de care suntem responsabili prin documentele de aderare la ONU, la alte organizaţii de securitate şi cooperare din Europa şi la Consiliul Europei”, spune Viorel Cibotaru.

Preşedintele PLDM susţine că Republica Moldova nu mai poate, pe de o parte, tărăgăna consolidarea propriului sistem de apărare, care constituie o responsabilitate fundamentală a statului, şi, pe de altă parte, prelungi la nesfârşit interpretarea anti-naţională a conceptului de neutralitate care este unul de autoizolare.

„S-a făcut tot posibilul ca Republica Moldova să stea departe de România şi de ţările europene avansate şi lucrul acesta trebuie să-l depăşim prin voinţă politică, prin patriotism, abnegaţie, muncă şi luptă”, a afirmat liderul liberal-democrat.

Expertul în securitate Rosian Vasiloi, este de părere că NATO poate să ofere unui stat atât cât îşi doreşte acesta. El afirmă că Republica Moldova îşi doreşte parteneriatul cu Alianţa Nord-Atlantică pentru că nu are documente şi politici în domeniul securităţii şi apărării aprobate pentru a fi implementate. 

„Noi nu avem nici Strategia de securitate naţională, nici Strategia pentru apărare naţională, noi nu avem alte strategii sectoriale”, menţionează Rosian Vasiloi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite