Vilnius a trecut, urmează alegerile. Analiştii spun ce trebuie să facă partidele de la guvernare pentru a nu pierde scrutinul de la anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După euforia din ultimele zile legată de parafarea Acordului de Asociere cu UE, analiştii susţin că politicienii de la guvernare trebuie să-şi suflece mânecile şi să continue reformele, în caz contrar ar putea pierde alegerile de peste un an, iar visul nostru european riscă să se evapore.

„La Vilnius, Moldova a fost pomenită doar în context pozitiv. Este o schimbare de imagine pentru ţara noastră“, a declarat mulţumit, la sosirea în ţară, premierul Iurie Leancă. „Integrarea europeană înseamnă salarii mai bune şi mai multe locuri de muncă. Mai înseamnă o societate fără corupţie şi un trai mai bun pentru toţi“, le-a transmis şeful Guvernului concetăţenilor. Chiar dacă a spus că a muncit 15 ani pentru ideea de integrare europeană, premierul recunoaşte că cei de la guvernare nu comunică suficient de bine cu cetăţenii.

„80% DIN ŞANSELE DE ADERARE DEPIND DE NOI“

Fericit de realizarea de la Vilnius, Iurie Leancă n-a uitat de temele nefăcute de Chişinău şi anume: combaterea corupţiei; reformarea justiţiei şi a organelor de forţă; ajustarea legislaţiei, pe alocuri contradictorie; liberalizarea economiei; deetatizarea averii publice, dar cu participarea consultanţilor internaţionali. „Există încă multe probleme de percepţie, de aceea trebuie să comunicăm mai mult cu cetăţenii, să le explicăm beneficiile integrării. 80% din şansele de aderare depind de noi, iar 20% de constelaţii şi de contextul politicii interne a ţărilor UE“, a accentuat şeful Cabinetului de Miniştri. Demnitarul a mai afirmat că peste câteva zile miniştrii de Externe din UE vor discuta într-o şedinţă specială evoluţia Moldovei, cu tot ce trebuie să realizăm pentru a avansa pe drumul nostru european.

AR PUTEA FI RATIFICAT ÎN SEPTEMBRIE

Mai optimişti s-au dovedit a fi liderii partidelor de la guvernare, prezenţi in corpore la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Preşedintele democraţilor Marian Lupu crede că decizia pe liberalizare a regimului de vize ar putea fi luată până în primăvară, iar Acordul de Asociere ar putea fi semnat către sfârşitul verii. „Acum, acest document implică proceduri tehnice, printre care şi traducerea. În funcţie de cât timp implică acest exerciţiu, am putea ratifica acordul în luna septembrie a anului viitor“, a menţionat Lupu.

„Este cert că, începând de vineri, avem deschisă clar perspectiva europeană. Parafarea acordului demons-trează că Moldova are un viitor european şi are capacitatea să ducă până la capăt angajamentele pe care şi le-a asumat“, a declarat, la rândul său, liderul PLDM Vlad Filat.

OBLIGAŢI SĂ REZISTĂM PROVOCĂRILOR

„Republica Moldova, alături de Georgia, a salvat prestigiul Parteneriatului Estic. Nu a fost uşor, dar de aici încolo vor urma alte angajamente. Urmează să ne mobilizăm împreună, să ne suflecăm mânecile“, a spus şi Ion Hadârcă. Liberal-reformatorul admite că în viitor am putea fi martorii unor presiuni din partea Rusiei, dar speră că partenerii europeni, împreună cu cei americani, ne vor fi alături.

Expertul IDIS Viitorul Veaceslav Berbeca spune că cei de la guvernare ar putea avea provocări atât pe intern - sunt obligaţi să se ţină împreună şi să nu admită vreo criză politică, cât şi de ordin extern – după ce „a rupt“ Ucraina, Rusia s-ar putea concentra pe Moldova. „Dacă rezistăm acestor provocări şi dacă depunem eforturi de a scăpa de corupţie şi de a reforma justiţia, avem şanse să semnăm Acordul de Asociere în toamnă“, susţine analistul. În cazul în care Moscova pune tunurile pe noi, Chişinăul ar putea beneficia şi de bonusuri din parte UE, în sensul că Bruxelles-ul nu va fi atât de strict în monitorizare, mai admite expertul.

Dacă ar fi ridicate vizele şi dacă cei de la putere ar face şi ceva reforme, partidele de la guvernare ar putea obţine la scrutinul viitor un nou mandat. Veaceslav Berbeca, expert IDIS Viitorul Probabil, suntem la începutul unuia dintre cei mai dificili ani din istoria Moldovei de la 1992 încoace. Nicu Popescu, analist

PENTRU A REUŞI, POLITICIENII TREBUIE SĂ COBOARE ÎN POPOR

Veaceslav Berbeca susţine că negocierele pe vize nu s-au terminat, iar premierul Iurie Leancă şi ministrul de Externe Natalia Gherman mai au mult de lucru în a convinge Franţa, Olanda şi Germania să ne dea undă verde. „Deciziile pe vize se iau prin procedură ordinară, cu majoritate calificată, de către Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri. Dacă la Parlament n-am avea probleme, la Consiliu e mai complicat, trebuie să convingem Franţa, Germania, Marea Britanie, ţări care dau cele mai multe voturi, şi dacă li se adaugă alte state precum Olanda, va fi mai greu“, explică specialistul. Cu toate astea, abolirea regimului de vize ar fi un plus foarte mare la alegeri. „Cetăţenii de rând n-au habar ce e aceea integrare europeană. Ei aşteaptă salarii mai mari şi libertatea de circulaţie în UE. Asta e percepţia lor. Dacă ar fi ridicate vizele şi dacă cei de la putere ar face şi ceva reforme, partidele de la guvernare ar putea obţine la scrutinul viitor un nou mandat, nu vorbesc despre repetarea scorului din 2010, lucru puţin probabil să se întâmple“, crede Veaceslav Berbeca.

Expertul conchide că acum, mai mult ca niciodată, politicienii trebuie să facă campanii de informare, nu de la televizor, ci să coboare în popor, să le explice oamenilor în ce constă Acordul de Asociere şi integrarea europeană.

ÎNCEPE UN AN DIFICIL

Şi expertul în politică externă Nicu Popescu susţine că principalul obiectiv este supravieţuirea coaliţiei de guvernare până în toamna lui 2014, astfel încât în septembrie să fie semnat acordul şi ratificat imediat de actualul Parlament. „Din cauza aceasta, toate forţele interne şi externe vor face maxim posibil pentru a submina coaliţia de guvernare – prin proteste, presiuni externe comerciale şi politice, provocări în jurul regiunii transnistrene şi, posibil, găgăuze. Probabil suntem la începutul unuia dintre cei mai dificili ani din istoria Moldovei de la 1992 încoace“, a declarat acesta pentru „Revista 22“.

Acordul, făcut public în următoarele zile

Potrivit ministrului de Externe Natalia Gherman, Acordul de Asociere va fi făcut public în această săptămână. Documentul de peste 900 de pagini include şi un acord de liber schimb, care este „o ancoră solidă“ pentru integrarea economică a ţării pe piaţa europeană. „Parafarea marchează începutul unei reintegrări politice mult aşteptate în familia europeană, cu efecte benefice concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova, dar şi pentru mediul de afaceri“, a declarat comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite