VIDEO PDM invită Socialiştii la discuţii pentru formarea unei alianţe de guvernare. Democraţii, dispuşi să o voteze pe Greceanîi în funcţia de speaker

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon si Vlad Plahotniuc presedinte.md

Partidul Democrat din Moldova a anunţat vineri, 31 mai, după şedinţa Biroului Politic al formaţiunii, că invită Partidul Socialiştilor la discuţii cu privire la formarea unei alianţe de guvernare. Potrivit democraţilor, decizia respectivă vine în contextul refuzului Blocului ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, de a se aşeza la masa de negocieri cu PDM.

Purtătorul de cuvant al PDM, Vitalie Gămurari, a declarat, într-un briefing de presă, că PDM a luat act de blocajul politic în care s-a ajuns şi a decis să mandateze conducerea partidului să întreprindă măsurile necesare pentru ca R. Moldova să nu intre într-o criză de termen lung şi să nu se ajungă la alegeri anticipate”. Iar pentru asta, PDM a transmis o invitaţie la dialog către PSRM.

„Ca să vedem dacă putem găsi o formulă de colaborare parlamentară care să aibă la bază aşteptările şi priorităţile cetăţenilor R.Moldova. Dacă vom găsi consensul necesar pe această direcţie, se poate trece la formalizarea politică a acestei soluţii, atât timp cât ambele părţi dau dovadă de flexibilitate şi dorinţă de a găsi compromisul care ar satisface nevoile prioritare ale cetăţenilor”, a spus Gămurari.

Acesta a precizat că în cadrul discuţiilor cu PSRM vor fi abordate şi propunerile Socialiştilor, care au fost făcute publice anterior drept condiţie în vederea formării unei alianţe şi care se referă la votarea unui preşedinte al Parlamentului din partea PSRM - Zinaida Greceanîi. 

Reacţia PSRM

„Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a luat act de propunerea anunţată de Partidul Democrat şi urmează să o prezinte spre analiză şi decizie Consiliului Republican al Partidului.
Menţionăm faptul că toate deciziile de ordin tactic şi strategic ale partidului sînt luate de către organele de conducere ale PSRM, în speţă de către Consiliul Republican al Partidului Socialiştilor”, se spune într-un comunicat de presă al PSRM.

Amintim că PSRM a anunţat anterior că nu i-a în calcul formarea unei majorităţi parlamentare decât cu Blocul ACUM sau va merge la anticipate. De asemenea, şi preşedintele Dodon a subliniat în repetate rânduri că nu crede în posibilitatea formării unei alianţe PSRM-PDM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite