VIDEO Prima întâlnire oficială dintre Pavel Filip şi Viorica Dăncilă. Despre ce au discutat cei doi prim-miniştri la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi premierul României, Viorica Dăncilă, au avut o întrevedere bilaterală marţi, 27 februarie, la Chişinău. Oficialul moldovean a remarcat că dialogul a fost unul constructiv şi sincer, care va consolida parteneriatul strategic moldo-român.

„Pot afirma că am găsit sprijin total pe toate subiectele abordate”, a menţionat Pavel Filip.

Premierul moldovean a spus că relaţiile moldo-române sunt excelente şi a pledat în continuarea pentru organizarea şedinţelor comune de Guvern între cele două state, specificând că în curând va avea loc o nouă şedinţă comună şi anume la Chişinău.

Potrivit lui Filip, Republica Moldova şi-a majorat exporturile pe piaţa UE, subliniind că cele mai mari schimburi comerciale sunt cu România, de 1.3 miliarde de dolari.

„Întreprinderile cu capital român sunt cele mai multe, atunci când vorbim de investiţii române”, a remarcat prim-ministrul moldovean.

Filip a salutat venirea pe piaţa moldovenească a băncii „Transilvania” şi deschiderea reprezentanţei companiei de transport a gazelor naturale „Transgaz”.

În acest context, oficialul de la Chişinău a anunţat că Eurotransgaz SRL, al cărui asociat unic este SA Trangaz România, a devenit câştigătorul licitaţiei de privatizare a întrepridnerii moldoveneşti Vestmoldtransgaz.

Filip s-a arătat convins că în urma acestei tranzacţii, România şi exprimat intenţia de a contribui la creşterea securităţii energetice a Republicii Moldova.

„Cred că nu există îndoială cât de importantă este securitatea energetică”, a spus Pavel Filip.

Cei doi premieri au discutat şi despre construcţia de poduri pe râul Prut. Filip a apreciat că România a inclus în proiectul naţional de construcţie a autostrăzii Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni, inclusiv şi construcţia podului de la Ungheni.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a declarat că vizita sa la Chişinău, care este prima vizită oficială în afara României de la învestirea sa în funcţie, nu este una întâmplătoare şi că aceasta demonstrează ataşamentul ei faţă de Republica Moldova.

„Relaţiile dintre România şi Republica Moldova a fost şi rămâne una specială. O temă faţă de care există aşteptări şi interes la nivelul ambelor societăţi. Dezvoltarea relaţiilor noastre constituie o prioritate de prim rang a Guvernului României, iar obiectivul strategic îl reprezintă integrarea europeană a Republicii Moldova”, a notat premierul român.

Dăncilă a specificat că vizita de la Chişinău a oferit oportunitatea de a trece în revistă atât proiectele în derulare, cât şi identificarea de noi iniţiative.

„Avem un portofoliu consistent de proiecte în derulare, care au un fir comun: racordarea ireversibilă a Republicii Moldova la UE, implicit la România sun raport energetic, al infrastructurii, al instituţiilor, dar şi al valorilor”, a subliniat oficialul român.

Ea a adăugat că proiectul privind construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni - Chişinău confirmă rolul României de principal partener al Republicii Moldova.

„I-am spus prim-ministrului Filip că România doreşte să-şi sporească investiţiile în Republica Moldova”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Oficialul român a dat asigurări că Bucureştiul va continua să investească în modernizarea Republicii Moldova şi în bunăstarea cetăţenilor, dar şi în parcursul său european.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite