VIDEO Dorin Chirtoacă, în lacrimi la CNA: „Nu am familie şi copii şi există riscul nici să nu-i am de acum încolo”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO captură video
FOTO captură video

Primarul suspendat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, nu şi-a putut stăpâni emoţiile în faţa jurnaliştilor şi a început să lăcrimeze chiar la sediul CNA, unde a venit vineri, 8 septembrie, pentru a-şi primi ordonanţa pentru cel de-al doilea dosar penal în care este învinuit de abuz în serviciu. Edilul s-a arătat extrem de îngrijorat că procesul penal în care este implicat i-ar putea pune capăt vieţii sale familiale.

„Pe mine nu mă mai interesează aceste dosare şi starea mea de astăzi nu este din cauza dosarelor. Eu deja sentinţa mi-am luat-o prin faptul că nu am familie şi copii şi există riscul nici să nu-i am de acum încolo, nici una nici alta, din cauza la tâmpeniile astea cu arestul şi dosarul”, a spus Dorin Chirtoacă.

Edilul a mai menţionat că deschiderea noului dosar penal este lipsit de sens şi de logică, iar cineva are vrea să-şi „acopere propriile crime” prin a-i pune lui „în cârcă 60 de milioane” de lei.

„Nu Consiliului municipal, dar mie îmi puneau amenzi pentru neexecutarea acestor hotărâri de judecată. Adică pentru enexecutarea hotărârelor de judecată eu primesc amenzi de ani de zile, aţi văzut şi acum amenzi de 12 mii de lei, trei-patru amenzi acum venite în cutia poştală, iar pentru executarea hotărârelor de judecată - dosar penal. Cum dracul trebuia de procedat? Ce trebuie de făcut? Dacă şi aşa e dosar şi aşa e dosar”, a declarat primarul suspendat.

Amintim că procurorii au anunţat la 6 septembrie că primarul suspendat al Capitalei are statut de bănuit încă într-un dosar penal, de data aceasta pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu prin care a prejudiciat bugetul municipal cu 66 milioane de lei.

Potrivit cauzei penale, în perioada anilor 1998 – 2013, instanţele judecătoreşti au emis 383 de hotărâri prin care obliga Primăria să asigure diferite persoane şi familiile acestora cu spaţiu locativ din fondul public de locuinţe municipale.

Dorin Chirtoacă ar fi găsit o soluţie prin înţelegere prealabilă cu părţile în procedura de executare, de rezolvare a titlurilor executorii, încheind tranzacţii de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanţelor judecătoreşti, prin care Primăria era obligată să-i asigure cu locuinţe.

Potrivit tranzacţiilor de împăcare, prin acordul comun al părţilor s-a stabilit ca Primăria, în calitate de debitor, să achite creditorilor costul mediu al unui apartament. Asta chiar dacă, conform hotărârilor instanţelor de judecată, Primăria era obligată să acorde persoanelor şi familiilor acestora spaţiu locativ cu drept de folosinţă şi nicidecum să acorde mijloace financiare pentru procurarea spaţiului locativ în proprietate privată.

În asemenea circumstanţe, contrar legislaţiei ar fi fost schimbat modul de executare a titlurilor de către părţile în procedura de executare, fiind modificată esenţa litigiului, competenţă ce aparţine instanţei de judecată, care a eliberat documentul executoriu.

Prin urmare, în conformitate cu prevederile art.32 alin.(1) din Legea privind administraţia publică locală nr.436 din 28.12.2006 „în exercitarea atribuţiilor sale, primarul emite dispoziţii cu caracter normativ şi individual”, or, tranzacţia de împăcare nu reprezintă o dispoziţie cu caracter normativ şi individual.

De asemenea, conform prevederilor art. 29 alin. (1), lit. a), m) din Legea privind administraţia publică locală, primarul asigură executarea deciziilor consiliului local şi asigură repartizarea fondului locativ, dar în niciun caz nu aprobă bugetul local şi modul de utilizare al acestuia, care este în competenţa de bază a Consiliului Municipal Chişinău. 

Procurorii susţin că nu există nicio decizie a CMC cu privire la împuternicirea primarului de a încheia astfel de tranzacţii de împăcare cu creditorii.

Primarul declara anterior pe Facebook că, dacă şi trebuie de deschis un dosar penal pe acest caz, atunci „în primul rând Parlamentului şi Guvernului pentru că au votat o lege populistă, fără acoperire financiară, dând speranţe goale oamenilor respectivi şi punând în situaţie de blocaj autorităţile locale”.

Dorin Chirtoacă a fost reţinut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află şi în prezent. În acel dosar edilul este învinuit de corupere pasivă, acceptarea şi primirea, prin intermediar, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini şi a grăbi îndeplinirea unei acţiuni. De asemenea, primarul este învinuit că a comis şi infracţiunea de trafic de influenţă. 

Pe 21 iulie procurorii au expediat dosarul de învinuire în instanţa de judecată. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite