Victor Ciobanu: Societatea civilă ar trebui să fie liantul dintre PSRM şi ACUM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comentatorul politic Victor Ciobanu susţine că Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM au semnat un contract temporar cu o agendă minimă, pe care „mai cu scârţâit, mai cumva, dar o implementează”.

Odată cu semnarea unui nou acord de coaliţie, nu este exclus să apară fisuri, având în vedere că această construcţie este vădit bipolară, fără un liant de centru desigur că nu este una temeinică. În opinia sa, în mod normal, societatea civilă ar trebui să fie liantul acela între doi poli şi ar trebui să fie un fel de consolidare a construcţiei.

„Acum se întrezăresc deja alegerile locale şi socialiştii prin asta, probabil, vor să se asigure pe anumite probleme, că nu vor fi acţiuni care ar conduce la rezilierea prematură a acestui acord, or se vede că el trebuie să mai dureze”, a declarat Victor Ciobanu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Potrivit comentatorului, din start, socialiştii au insistat că vor să meargă pe o formulă de patru ani, cei de la Blocul ACUM au spus că vor doar un an. Aşteptarea este ca şi Blocul ACUM să realizeze că, de fapt, deoligarhizarea promisă nu se reduce la votatul în ritm alert al câtorva legi. În opinia sa, astfel sistemul nu se destructurează şi probabil va fi nevoie de mai mult timp. Comentatorul mai este de părere că, cel puţin, purcederea la anumite consultări în vederea acestui acord este una mai degrabă pozitivă decât una negativă.

Cât despre întrebarea lui Igor Dodon „câţi deputaţi mai fac parte astăzi din majoritatea parlamentară?”, Victor Ciobanu consideră aceasta este, de fapt, problema cu care s-a confruntat ACUM din start. Acesta fiind un bloc din două componente, pe de o parte, şi o anexă cu ceilalţi care au venit din societatea civilă.

„În momentul în care s-a creat acest bloc, probabil nu s-a discutat destul de clar care este, de fapt, funcţia politică, pentru că e uşor să vii în spatele unui bloc, să-ţi asiguri un locuşor pe listă, să ajungi parlamentar, ca pe urmă să ai opinii separate şi să pari foarte frumuşel. Deci, eu cred că doamna Sandu prin răspunsul ei a şi răspuns, de fapt, acestor tentative de a face opinii separate. Nu că aş insista neapărat pe un monolit de opinie, dar eu cred că opiniile separate trebuie expuse pe interior, iar pe exterior poziţiile politice tot timpul trebuie să fie consolidate şi cel puţin unii din cei care fac acum figuri separate, cred că de curând îi vom vedea lansând proiecte politice”, a notat Victor Ciobanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite