Victor Chirilă, despre reluarea negocierilor în formatul 5+2: SUA şi UE trebuie să-şi schimbe statutul, din observatori în mediatori VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, consideră necesară reluarea negocierilor în formatul 5+2. Totodată, el este pesimist în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului din stânga Nistrului.

Victor Chirilă a declarat că Republica Moldova nu trebuie să accepte condiţiile impuse de Moscova şi Tiraspol. Mai ales în condiţiile în care Federaţia Rusă şi-a pierdut credibilitatea ca stat mediator imparţial.

Directorul executiv al APE consideră că, pentru intensificarea rezultatelor negocierilor, SUA şi UE trebuie să-şi modifice statutul, din observatori în mediatori. Însă, în opinia expertului, SUA şi-au pierdut interesul faţă de rezolvarea problemei transnistrene. În acest sens, miza este pe UE.

Expertul menţionează faptul că nu vede o soluţionare în scurt timp a conflictului. În condiţiile în care guvernarea de la Chişinău şi-a pierdut susţinerea cetăţenilor, iar la Tiraspol există un conflict între preşedintele nerecunoscut al regiunii transnistrene, Evghenii Şevciuk, şi holdingul „Sheriff”.

Joi, 2 iunie, la Berlin vor fi reluate negocierile în formatul 5+2. Ultima oară acestea au avut loc în luna iunie 2014.

Amintim că în anul 1992 a început un război dintre autorităţile de la Chişinău şi autorităţile autoproclamate din regiunea trasnistreană, susţinute de Rusia. Aceştia din urmă îşi doreau obţinerea independenţei faţă de Republica Moldova. Independenţa nu a fost recunoscută, însă până în prezent regiunea din stânga Nistrului nu este controlată de Chişinău.

Formatul 5+2 a apărut ca o metodă de negocieri în vederea soluţionării conflictului. Din acesta fac parte teritoriul controlat de Republica Moldova şi regiunea trasnistreană, ca părţi aflate în conflict, Ucraina, Rusia şi OSCE - ca mediatori, SUA şi UE, în rol de observatori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite