Usatîi: Plahotniuc a adus Moldova în pragul unui război energetic. Ţara riscă să rămână fără energie electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevăul
FOTO colaj Adevăul

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat vineri, 31 martie, în cadrul unei postări video pe Facebook, că din cauza ambiţiilor personale ale preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc, Republica Moldova riscă să rămână fără energie electrică în orice clipă.

Potrivit lui Usatîi, compania intermediară „Energokapital”, ce livrează energie electrică pe malului drept al Nistrului de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, aparţine fostului lider de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk şi lui Vlad Plahotniuc.

Politicianul afirmă că odată cu schimbarea puterii în regiunea transnistreană, noua administraţie în frunte cu Vadim Krasnoselskii ar fi decis lichidarea oricăror intermediari, fapt ce l-a îngrijorat pe Plahotniuc, deoarece el, din spusele lui Renato Usatîi, câştigă între 16 şi 20 de milioane de dolari anual prin intermediul „Energokapital”.

În rezultat, Vlad Plahotniuc ar fi încercat să-l convingă pe Vadim Krasnoselskii să renunţe la ideea lichidării intermediarului de livrare a energiei electrice, prin a afirma că Moldova va cumpăra energie electrică chiar mai ieftină de la Ucraina, lăsând Transnistria fără un cumpărător important de energie.

„Transnistrenii i-au spus (lui Plahotniuc) că nu, schema mai mult nu va funcţiona, fiindcă noi avem nevoie de bani în buget, niciun fel de intermediari mai mult”, precizează Usatîi.

Astfel, Renato Usatîi consideră că regiunea transnistreană ar putea în orice moment să întrerupă livrarea energiei electrice către Republica Moldova din cauza insistenţelor şi şantajului la care sunt supuşi ei din partea lui Plahotniuc, în dorinţa de a-şi păstra compania „Energokapital”.

Preşedintele Partidului Nostru susţine că „Energokapital” avea conturi deschise la Viktoriabank, bancă ce ar aparţine de asemenea lui Vlad Plahotniuc.

Preşedintele ţării confirmă că Tiraspolul a decis înlăturarea oricăror intermediari de livrare a energiei electrice.

În cadrul unei conferinţe de presă de joi, 30 martie, Igor Dodon a prezentat rezultatele întrevederii sale cu „preşedintele” Transnistriei, Vadim Krasnoselskii”. Şeful statului a menţionat că a fost atins inclusiv subiectul energetic.

„Krasnoselskii m-a asigurat că acea schemă de la 1 aprilie nu va mai fi. Eu sunt foarte curios ce se va întâmpla, fiindcă de la 1 aprilie nu se va mai livra energia electrică prin această schemă, deoarece ei au exclus „Energokapitalul”. Şi asta este foarte important. Mă bucur că aici poziţia mea cu a lui Krasnoselskii coincide. Nu trebuie să fie niciun intermediar. De la asta pierde consumatorul din Moldova care e nevoit să plătească mai mult”, a specificat Igor Dodon.

Reţinerea viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, nu este o coincidenţă

În seara de vineri, 31 martie, a fost reţinut viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, după mai multe percheziţii în biroul şi la domiciului acestuia.

Triboi este vizat într-un dosar penal. Procurorii au stabilit că bănuitul, abuzând de funcţia sa, prin intermediul unor terţe persoane, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, fondator al căruia este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape 1.000.000 de lei, iar ulterior a dat clădirea în locaţiune, pe o perioadă de zece ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord. 

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, consideră că reţinerea lui Valeriu Triboi nu este o coincidenţă. 

„Termenul de colectare a ofertelor pentru achiziţia energiei electrice a fost extins de cinci ori până astăzi, dar nici acum nu cunoaştem rezultatele. Situaţia este foarte ciudată. Recent, au existat informaţii că Plahotniuc nu vrea energie electrică mai ieftină din Ucraina. Iar vineri seara, în ultima zi când contractul cu Energokapital expirtă, este reţinut viceministrul Economiei, responsabil de sectorul energetic. Nu cred că este coincidenţă”, a comentat Alexandru Slusari, notează Jurnal.md

Sursa respectivă menţionează că Ministerul Economiei a cerut din nou companiilor reglementate din sectorul electroenergetic să extindă termenul de colectare a ofertelor pentru achiziţia energiei electrice până vineri, 31 martie, la ora 15.00. Deci, fără anunţarea unui câştigător al tender-ului organizat de Republica Moldova, procesul de livrare a energiei electrice către malul drept al Nistrului rămâne incert.

În octombrie 2015, în cadrul unei conferinţe de presă, Valeriu Triboi nega afirmaţiile experţilor că Moldova plăteşte mai mult pentru energie electrică din cauza intermediarului.

„Energokapital este furnizorul Centralei de la Cuciurgan şi ne vinde energie electrică la un preţ de 6,7 cenţi per kilowatt/h. După sistarea importului de energie electrică din Ucraina, Energocom a fost nevoit să încheie un contract nou cu furnizorul de enrgie electrică de la Cuciurgan. Oferta companiei Energokapital a fost mai avantajoasă decât cea a Centralei de la Cuciurgan, care ne livra energie electrică la un preţ de 6,8 cenţi/kWh”, a precizat viceministrul Economiei.

Valeriu Triboi nu a putut explica ce ar avea de câştigat Energokapital din livrarea energiei electrice la un preţ mai mic decât cel care îl oferea Centrala de la Cuciurgan.

În acea perioadă şi premierul Valeriu Streleţ a declarat că preţul la energie electrică este exagerat. „Noi plătim exagerat pentru energia electrică. Am primit un raport de la serviciile speciale. Este vorba de o firmă înregistrată la Tiraspol, care are doar doi angajaţi”.

„Energokapital” şi relaţiile cu Victoriabank şi Vlad Plahotniuc

Jurnal.md a scris în iulie 2016, cu referire la presa de la Tiraspol, că „Energocapital” a scos din regiunea transnistreană peste 19 milioane de dolari sub formă de dividende. Banii au fost plasaţi pe conturile unei companii offshore din Hong-Kong, iar toată operaţiunea ar fi avut loc prin intermediul Victoriabank din Moldova. Dezvăluirea a fost făcută de către un anchetator din stânga Nistrului, Alexandru Harcicov, la un post de televiziune local. 

Anchetatorul de la Tiraspol a pus la dispoziţia pretinşilor parlamentari transnistreni un şir de documente care demonstrează că de pe conturile „Energokapital”, deschise la Victoriabank, au fost transferaţi bani unei companii offshore. 

În dezvăluirile sale, anchetatorul face referire la implicarea directă a liderului de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk. Potrivit aceleeaşi surse, expertul în energetică Sergiu Tofilat a afirmat că în spatele „Energokapital” s-ar afla Evghenii Şevciuk, dar şi prim-vicepreşedintele PDM pe atunci, Vlad Plahotniuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite