Statistica încălcărilor electorale, prezentată de IGP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
igp

Inspectoratul de General de Poliţie anunţă că pe perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost înregistrate 129 cazuri în care au fost declarate diferite încălcări/incidente şi alte acţiuni ce pot atenta la procesul electoral.

Bănuială rezonabelă de corupere a alegătorilor - 8 cazuri (1 caz în privinţa PDM (sesizarea Blocului electoral ACUM), (5 cazuri Partidul Politic ŞOR, 1 caz sesizat Blocul electoral ACUM, 6 cazuri autosesizate de Poliţie, 1 caz Sesizarea CEC privind implicarea Fundaţiei de binefacere ”Din Suflet” în campania electorală), materialele au fost expediate spre examinare conform competenţei Procuraturii Anticorupţie.

La Comisia Electorală Centrală, la 20 februarie, au fost depuse 3 contestaţii referitor la coruperea alegărilor de către membrii şi simpantizanţii Partidului Politic ŞOR, acţiuni ce urmează a fi verificate şi primite decizii conform legislaţiei în vigoare.

La fel, au fost iniţiate 102 proceduri contravenţionale pivind suspectarea de plasare a afişelor de agitaţie electorală în alt loc decât cel stabilit, dintre care:

(56 cazuri-  Partidul Politic ŞOR; 28 cazuri - PSRM; 7 cazuri – Blocul electoral ACUM; 3 cazuri – PDM; 3 cazuri candidaţi independenţi; 2 cazuri -  Partidul Nostru; 2 cazuri PCRM).

Dintre acestea au fost constatate şi întocmite ca contravenţii:

Pentru afişajul electoral neautorizat art. 50 alin.1 Cod contravenţional - 18 procese verbale contravenţionale (ŞOR-17; PSRM- 1)

Din lipsa componenţei de contravenţie, 10 materiale înregistrate au fost încetate ( 2- PN; 6- PSRM; 2 ŞOR).

Pentru distrugerea, deteriorarea intenţionată prin orice mod a afişelor electorale - 4 procese verbale contravenţionale

La moment, 42 de materiale se examinează şi urmează a fi primită o decizie conform legislaţiei în vigoare.

Au fost sesizări despre 5 incidente înregistrate cu candidaţii electorali şi reprezentanţii acestora, pe 4 cazuri fiind adoptată decizia, iar pe unul se întreprind măsuri pentru stabilirea circumstanţelor.

27 de proceduri înregistrate se examinează ca alte încălcări, dintre care:

1. Pentru deteriorarea panourilor electorale - 17 cazuri, (10 ale - PDM; 4 ale – Blocului electoral ACUM; 2 ale – PSRM; şi 1 al Partidului Politic ŞOR).

2. Sustrase placate electorale – 5 cazuri, (1  Partidului Politic ŞOR, 1 –PSRM,  1 Partidului politic Partidul Nostru,  1 PDM).

Fiind examinate circumstanţele cazului pentru acţiuni de huliganism prevăzute de art. 354 Cod Contravenţional au fost documentate 5 persoane.

Fiind efectuată o evaluare a tuturor informaţilor înregistrate s-a constatat că, din partea reprezentanţilor Blocului Electoral ACUM, au fost înregistrate 14 sesizări.

Cinci cazuri sesizate în privinţa reprezentanţilor Blocului Electoral ACUM, pivind suspectarea de plasare a afişelor de agitaţie electorală în alt loc decât cel stabilit.

În toate cazurile nu este adoptată o decizie.

Un caz sesizat de către reprezentanţii Blocului Electoral ACUM privind distrugerea, deteriorarea intenţionată prin orice mod afişelor electorale.

Cazul se examinează şi urmează a fi adoptată o decizie.

Trei  cazuri sesizate în privinţa reprezentanţilor Blocului Electoral ACUM, privind incidentele înregistrate cu candidaţii electorali şi reprezentanţii acestora şi anume:

La 14.01.2019 pe  reţelele de socializare  a fost postată o informaţie de către un concurent electoral, precum că la data de 13.01.2019, de către persoane necunoscute, unul dintre colectorii semnăturilor pentru susţinerea candidatului electoral a fost înjurată şi agresată fizic, în timpul colectării semnăturilor pentru susţinerea candidatului electoral, fiind deteriorate listele de subscripţie.

În procesul examinării informaţiile oferite nu sau adeverit.

La 26.01.2019, la  IP Orhei  s-a adresat o persoană care a reclamat acţiunile unor persoane necunsocute şi anume faptul că, a fost înjurat, lovit la picior, bruscat de către persoane necunoscute în timp ce se deplasa împreună cu candidatul la alegerile Parlamentare. Fără a depune cerere.

Din reţelele de socializare şi presă s-a stabilit că, candidatul electoral în acea zi, însoţit de un grup de susţinători s-a aflat la piaţa din Orhei.

Urmare a examinării au fost indentificate şi documentate 5 persoane conform art. 354 Cod Contravenţional. (huliganismul nu prea grav).

La  27.01.2019, în adiacentul Inspectoratului de poliţie Edineţ, candidat înregistrat la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripţia uninominală nr. 3 Edineţ, din partea Blocului electoral ACUM, platforma DA şi PAS, în cadrul unei emisiuni live, a fost agresat fizic şi numit cu cuvinte necenzurate de către trei persoane necunoscute.

Urmare a măsurilor realizate au fost identificate  persoanele, trei bărbaţi cu vârsa de  23, 27 şi  31 de ani, toţi domiciliaţi în mun. Edineţ.  La fel s-a  constatat că ultimii nu fac parte şi nu sunt adepţi la careva formaţiuni politice.

Secţia urmărire penală a IP Edineţ a  emis propunerea de a nu porni urmărirea penală, cu clasarea procesului penal, luând în consideraţie că în rezultatul acţiunilor întreprinse de urmărire penală, nu au fost stabilite probe ce ar fi demonstrat faptele invocate de candidat. Materialele cu propunerea la moment sunt expediate în procuratura raionului Edineţ.

Patru cazuri sesizate în privinţa reprezentanţilor Blocului Electoral ACUM, privind deteriorarea panourilor electorale.

În aceste cazuri au fost pornite proceduri contravenţionale, iar întru-un caz făptuitorul a fost indetificat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite