Sondaj: PSRM şi Igor Dodon, în topul preferinţelor moldovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon  Vlad Batrincea  Ion ceban Zinaida Greceanii socialistii presedinte.md

70% din cetăţenii ţării sunt convinşi că vor participa la alegerile parlamentare din 24 februarie, 19% probabil vor participa, 6,6% sunt siguri că nu vor participa, iar 3,6% încă nu au decis. Aşa arată datele unui sondaj de opinie realizat de către compania „Date Inteligente”. Sondajul a fost prezentat miercuri, 30 ianuarie, într-o conferinţă de presă la IPN.

Întrebaţi pentru cine îşi vor da votul la alegerile parlamentare pe circumscripţia naţională, 32% din respondenţi au răspuns PSRM, pentru blocul ACUM îşi vor da votul 20%, PDM ar acumula 16,1% din sufragii, iar Partidul Şor – 4,3%. 14% din respondenţi nu ştiu dacă vor participa, iar 7,9% intenţionează să nu participe la vot.

În baza rezultatelor, luând în calcul şi indecişii, Mihai Bologan, directorul executiv „Date Inteligente”, a prezentat două posibile scenarii de distribuire a mandatelor pe circumscripţia naţională. Dacă Partidul Şor ar intra în Parlament (pragul minim de reprezentare fiind de 6%), PSRM ar lua 22 de mandate, blocul ACUM – 14 mandate, PDM – 11 mandate şi partidul Şor – 3 mandate. Dacă Partidul Şor nu intră în Parlament, celor trei partide rămase li se distribuie câte un mandat. Respectiv, PSRM va avea 23 de mandate, Blocul ACUM – 15 mandate şi PDM – 12 mandate.

La întrebarea deschisă despre candidatul pe care l-ar vota pe circumscripţii uninominale, cel mai des a fost numit Igor Dodon, un candidat PSRM, dar şi Maia Sandu. Din totalul de 49% de respondenţi decişi, pe Igor Dodon l-au menţionat 22%, un candidat PSRM au menţionat 12% din alegători şi pe Maia Sandu – 11,5%. Potrivit lui Mihai Bologan, pentru că sondajul a fost realizat înainte de campania electorală, respondenţii nu-şi cunoşteau candidaţii pe circumscripţii, de aceea s-au orientat mai mult spre numirea unui partid.

Apartenenţa politică a candidatului în circumscripţia uninominală contează extrem de mult pentru 26% din respondenţi, mult pentru 31%, mai puţin pentru 17% şi deloc pentru 12%. 

„Ne putem aştepta ca majoritatea să voteze pe circumscripţii după apartenenţă de partid şi alte calităţi într-o măsură mai mică”, a spus Mihai Bologan. 

Politicianul care se bucură de cea mai mare încredere este Igor Dodon, urmat de Maia Sandu, Vladimir Plahotniuc, Pavel Filip, Andrei Năstase şi Ilan Şor. Practic 19% nu au încredere în niciun politician.

Acelaşi sondaj arată că 52% din respondenţi nu cunosc că, în paralel cu alegerile parlamentare, va avea loc şi un referendum. Din cei care s-au expus, susţin reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 circa 80% din respondenţi. Iar 70% susţin retragerea mandatului deputatului care nu-şi exercită obligaţiile.

Sondajul a fost realizat în perioada 17-26 ianuarie, pe un eşantion de 1.208 persoane din 80 de localităţi şi are o marjă de eroare de +/- 2,82 %. Reprezentanţii companiei susţin că sondajul a fost realizat din surse proprii şi face parte din strategia de promovare a companiei.
   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite