Sondaj: 5 partide ar accede în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

5 partide ar forma viitorul Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Potrivit Barometrului Opiniei Publice aprilie 2016, Partidul Socialiştilor ar acumula 28% din voturi, Partidul Politic Partidul Nostru – 18,7%, Partidul Acţiune şi Solidaritate – 17,4%, Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr – 14,2%, iar Partidul Comuniştilor – 8,2%, transmite IPN.

Partidul Democrat ar acumula sub 5% din voturi, Partidul Popular European din Moldova – 4,6%, iar Partidul Liberal – 2,7%. Un alt partid care are reprezentanţi în actualul legislativ – Partidul Liberal Democrat – nu acumulează nici 1%.

Fiind întrebaţi pentru care partide nu ar vota în niciun caz, peste 43% au indicat PL. Acesta este urmat de PDM, pentru care nu ar vota peste 42% dintre respondenţi. Pe locul trei se clasează PLDM, pentru acesta nu ar vota peste 39% dintre respondenţi. Urmează PCRM cu 31%.

Respondenţii au fost întrebaţi şi pentru care partid şi-au dat votul la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Câte 15% dintre intervievaţi au spus că pentru PSRM şi PLDM. 12% declară că au susţinut PCRM, iar 9% – PDM. PL a fost susţinut de 7,5% dintre respondenţi. 30% dintre respondenţi declară că nu-şi regretă deloc votul dat atunci. Circa 35% declară că-l regretă mult şi foarte mult.

Aproape 90% dintre respondenţi consideră că Republica Moldova nu este guvernată de voinţa poporului. Peste 75% dintre respondenţi consideră că alegerile nu sunt libere şi corecte.

Barometrul Opiniei Publice a fost prezentat de Institutul de Politici Publice. Sondajul a fost efectuat în perioada 16-24 aprilie, pe un eşantion de 1143 de persoane din 86 de localităţi. Marja de eroare este de 2,8%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite