Socialiştii condamnă intenţia PDM de a modifica Constituţia: Aceste schimbări nu pot fi impuse poporului de un partid cu 15%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova condamnă iniţiativa Partidului Democrat de a introduce în Constituţia ţării integrarea europeană ca orientare strategică a ţării. Socialiştii consideră modificarea respectivă ca fiind una ce „nu are un sprijin larg din partea poporului şi a majorităţii absolute a parlamentului”.

„Vectorul strategic al dezvoltării ţării poate şi trebuie să fie determinat doar de poporul Moldovei printr-un referendum naţional. Aceste schimbări nu pot fi impuse poporului de către un partid care a câştigat puţin mai mult de 15% în alegerile parlamentare şi s-a clasat doar pe locul patru în aceste alegeri”, a arată în declaraţia de presă a PSRM.

Potrivit formaţiunii, „cursul de aderare la Uniunea Europeană a devenit un dezastru pentru Moldova. În anii aşa-zisei integrări europene, poporul Moldovei a fost sărăcit complet. Din ţară, au fost furate miliarde de euro. Mai mult de 100 de persoane părăsesc ţara în fiecare zi. Anume Guvernul actual, cu participarea directă a PDM, a făcut totul pentru a discredita şi falimenta vectorul european, reducând numărul de susţinători ai integrării europene mai mult de două ori - de la 70% la mai puţin de 35%”.

Partidul Socialiştilor declară angajamentul faţă de cursul privind aderarea Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică: „Doar acest curs este capabil să asigure restaurarea economiei ţării, reducerea preţurilor la resursele energetice pentru Moldova şi revenirea produselor moldoveneşti pe pieţele tradiţionale. Pentru acest curs, potrivit tuturor sondajelor de opinie publică, pledează majoritatea cetăţenilor ţării”.

În acest sens, socialiştii declară intenţia de a bloca această iniţiativă a PDM în Parlamentul Republicii Moldova: „Ne adresăm tuturor fracţiunilor parlamentare, care se pronunţă pentru statalitatea ţării, să se opună acestei iniţiative”.

„Calificăm iniţiativele respective ale PDM drept batjocură faţă de Constituţie, atentare la bazele statalităţii şi suveranităţii ţării. Partidul Socialiştilor declară despre intenţia de a se adresa către poporul Moldovei cu un îndemn de a se opune politicii distructive a Partidului Democrat”, se mai spune în comunicatul PSRM.

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 12 septembrie, despre intenţia majorităţii parlamentare de a schimba Constituţia Republicii Moldova, prin a introduce sintagma „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. În aşa fel, democratul îşi doreşte ca vectorul extern al Chişinăului să nu mai poată fi schimbat, indiferent de viziunile politicienilor aflaţi la guvernare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite