Sergiu Sîrbu, despre proiectul de lege care scuteşte deputaţii de examenul de avocatură: Nu este necesar să pui un deputat să treacă prin stagiere ca un student

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a oferit câteva explicaţii cu privire la propunerea unui grup de parlamentari, vizavi de modificarea Legii cu privire la avocatură, prin care se doreşte ca foştii şi actualii deputaţi, jurişti de profesie, să poate accede în avocatură fără a susţine examenul de calificare. Proiectul a fost criticat de mai mulţi avocaţi.

Sârbu susţine că prin noile modificări aduse legii, va fi reparată o greşeală comisă în 2012, atunci când avocatura a fost monopolizată doar de o singură Uniune de avocaţi.

„Până în 2012 cetăţenii Republicii Moldova puteau să-şi aleagă liber, nestingherit persoanele care să-i reprezinte în judecată. Aşa se intâmplă în mai multe state, aşa este astăzi şi la CEDO - cetăţenii îşi pot alege liber reprezentanţii şi nu e obligatoriu ca aceştia să fie avocaţi. Sub o presiune foarte mare şi o lobare de interese în 2012 s-a închis această portiţă în Moldova”, afirmă democratul.

Alesul poporului menţionează că oamenii se plâng pe tarifele exagerate ale avocaţilor, pe calitatea unor servicii şi pe faptul că ei nu pot sa-şi aleagă liber un reprezentant care poate chiar şi gratis să-i apere interesele, ceea ce în viziunea lui este o problemă.

Totodată, noile modificări la legea cu privire la avocatură, nu va readuce dreptul oricărei persoane, indiferent de studii, să poată reprezenta interele persoanei în instanţă, ci va permite doar actualilor şi foştilor deputaţi cu studii juridice.

„Deputaţii jurişti pot fi număraţi pe degete. Este vorba despre 10-20 de persoane care vor să se implice activ în protecţia drepturilor omului şi să nu facă bani din avocatură, apropos. Nici vorbă de bani”, a mai adăugat Sîrbu.

Încercând să justifice necesitatea modificărilor legii, deputatul PDM afirmă că: „Nu este necesar să-i pui pe un deputat sau un procuror, un judecător, care are zeci de ani de experienţă în domeniu şi care studii, care a terminat facultăţi întregi, să-i pui să treacă prin stagiere ca un student şi să treacă prin această sită a unei caste care deţine monopol şi care nu are nici un interes să mai permită la cineva să acceadă în această profesie”, a conchis Sîrbu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, joi, 12 ianuraie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite