Sergiu Litvinenco, despre protestul avocaţilor: Cel puţin aici au venit vremurile bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litvinenco

Ministrul Justiţiei califică drept o realizare protestul avocaţilor de vineri, din faţa Parlamentului, menţionând că o acţiune de protest este un indicator al democraţiei. Sergiu Litvinenco spune că, prin modificarea Legii cu privire la avocatură a fost atins un echilibru, apărătorilor fiindu-le oferite garanţii suplimentare în exercitarea profesiei de avocat, notează IPN.

În acelaşi timp, a fost declarată toleranţă zero corupţiei chiar şi în tabăra avocaţilor.

Potrivit modificărilor operate la legea cu privire la avocatură, apărătorii nu vor putea fi reţinuţi, percheziţionaţi sau arestaţi decât cu acordul Consiliului Uniunii Avocaţilor. Totuşi, sunt exceptate cazurile de corupere pasivă, corupere activă, trafic de influenţă sau infracţiuni flagrante. Ministrul Justiţiei spune că decizia de ieri a Parlamentului este în concordanţă cu obiectivul prioritar al guvernării de combatere a corupţiei.

„În raport cu avocaţii s-au păstrat acele garanţii cu privire la percheziţie, arest sau reţinere, cu excepţia infracţiunilor de corupţie. Garanţii există, doar că ele nu se aplică în cazul infracţiunilor de corupţie şi asta e firesc. Corupţia este cea mai mare problemă a Republicii Moldova şi nu putem să admitem comiterea actelor de corupţie nici într-o breaslă. S-au stabilit chiar garanţii suplimentare, cu privire la percheziţii, care conform legii, pot avea loc doar în prezenţa decanului sau reprezentantului decanului”, a spus Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Vineri, 21 ianuarie, avocaţii au organizat o acţiune de protest în faţa Parlamentului, solicitând retragerea aşa-zisului amendament „Stamate”. Potrivit lor, modificările la Legea cu privire la avocatură atentează la independenţa avocatului, lăsând loc de abuzuri şi de acţiuni arbitrare.

„A fost atins un echilibru şi cred că acest echilibru va contribui la implicarea mai activă a avocaţilor în procesul de justiţie .Mă bucur că avocaţii pot protesta liber, fără ca să se teamă că criticând guvernarea şi protestând împotriva guvernării, pot să păţească ceva. Este deja o realizare. Au venit, cel puţin aici, vremurile bune”, a spus Sergiu Litvinenco.

Potrivit unei decizii a Uniunii Avocaţilor, apărătorii se află în grevă generală până la data de 24 ianuarie, cu sistarea totală a activităţii de avocat, inclusiv a activităţii avocaţilor din cadrul sistemului asistenţei juridice garantate de stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite