Separatiştii pun „graniţă“ la Varniţa. Analiştii spun că Tiraspolul agită spiritele înainte de summitul de la Vilnius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia de la Tiraspol a stabilit „frontierele“ regiunii separatiste, incluzând în rmn şi satul Varniţa, care se află sub jurisdicţia Chişinăului. Experţii spun că este o tentativă de a agita spiritele înainte de summitul de la Vilnius.

Liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk a promulgat, luni, „legea cu privire la frontiera de stat“ a regiunii separatiste. Printre localităţile asupra cărora se extinde „suveranitatea rmn“ este inclus şi satul Varniţa, aflat sub jurisdicţia Chişinăului. Potrivit documentului, „frontiera de stat nu poate fi schimbată de către ţările vecine în mod unilateral“, iar „până în momentul recunoaşterii independenţei sale, rmn îşi rezervă dreptul să întreprindă acţiuni de apărare a frontierei în cazul unui pericol la adresa securităţii statului“.

În replică, Guvernul Republicii Moldova a calificat această decizie drept o sfidare la adresa Chişinăului şi a partenerilor internaţionali. „Trezeşte o mare îngrijorare faptul că în ultima perioadă Tiraspolul a decis să meargă pe calea acţiunilor unilaterale şi a confruntărilor, ignorând deschis principiile şi mecanismele din Zona de Securitate“, se arată într-o declaraţie emisă de Executiv. Nu este prima tentativă a separatiştilor de a-şi atribui localitatea. Acum două luni, au instalat posturi de control între Varniţa şi cartierul Severnîi din Bender, iar mai apoi au anunţat că vor reloca aşa-numitul soviet suprem de la Tiraspol la Bender.

Parafarea Acordului de Asociere înseamnă scoaterea Moldovei de sub influenţa rusească. Radu Vrabie, expert APE

Provocările vor continua

Radu Vrabie, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, susţine că Evgheni Şevciuk a preluat poziţia fostului lider, Igor Smirnov. „În perioada lui Smirnov, Varniţa şi alte localităţi din stânga Nistrului care se află sub control constituţional erau considerate teritorii temporar ocupate de Republica Moldova“, explică analistul. El nu exclude că aceste acţiuni sunt coordonate cu anumite forţe de la Moscova. „Tiraspolul nu este deschis să facă, la negocierile în formatul 5+2, anumite compromisuri, de aceea între rundele de consultări ia decizii menite să tensioneze relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol“, afirmă specialistul.

Expertul în problema transnistreană Oazu Nantoi susţine că decizia are ca scop şi destabilizarea situaţiei în ţară înainte de summitul de la Vilnius, unde ar trebui să parafăm Acordul de Asociere cu UE. „Ruşii şi marionetele lor de la Tiraspol pun la cale un scenariu de destabilizare prin agravarea situaţiei în Zona de securitate. Atâta timp cât statul se va complace în marasmul politic intern, separatiştii îşi vor bate joc de noi şi îşi vor atinge scopurile“, crede comentatorul. Specialiştii avertizează că provocările vor continua în lunile iulie şi august, când mulţi oficiali moldoveni şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale sunt în concediu. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite