Rogozin regretă că România nu a fost sancţionată după cel de-Al Doilea Război Mondial: Dacă românii intrau într-un sat, nu plecau până nu omorau pe cineva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a încercat să explice de ce România a decis să închidă spaţiul său aerian pentru aeronava civilă în care se afla şi oficialul rus, fapt care, în opinia sa, va duce la tensionarea situaţiei în regiune. Totodată, făcând o incursiune în istorie, Rogozin şi-a amintit că, de fapt, România s-a aflat printre cei care au fost învinşi în cel de-Al Doilea Război Mondial şi că merita să fie pedepsită.

„În România există foarte multă lume care trăieşte cu acele amintiri despre România Mare, care împreună cu Hitler au trecut frontiera de Est. La sfârşitul războiului ei au devenit parte a coaliţiei de învingători, dar nu a coaliţiei celor pe care trebuia de pedepsit cu reparaţii, contribuţii, modificarea frontierilor. (...) Eu am discutat cu bătrânele care au trăit acele timpuri ocupaţia (face referire la mărturiile unor bătrâne din oraşul Voronej, Ucraina). Ele spuneau că inclusiv nemţii încercau să-i liniştească pe români, pentru că dacă românii intrau într-un sat, ei nu puteau pleca până nu omorau sau violau pe cineva. Este o amintire neagră rămasă în urma fasciştilor români”, a declarat Dmitrii Rogozin într-un interviu pentru NTV-Moldova.

Rogozin afirmă că în România există şi politicieni cu care Rusia s-ar aşeza la masa de tratative, însă actualmente deciziile de iau de către acel „public negru”. 

Oficialul rus a mai declarat că România a comis o greşelă atunci când a decis să nu-i permită să survoleze spaţiul său aerian.

„Cum se vor justifica ei acum în faţa NATO. NATO nu are nevoie de noi conflicte, nici UE nu are nevoie de un nou punct fierbinte pe harta Europei, precum Transnistria”, a subliniat Rogozin.

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a fost declarat miercuri, 2 august, persona non grata în Republica Moldova, după ce ministrul de Externe de la Chişinău, Andrei Galbur, a făcut o solicitare în acest sens către Guvern. Galbur şi-a motivat decizia prin faptul că Rogozin ar fi făcut mai multe declaraţii neprieteneşti la adresa Republicii Moldova şi cetăţenilor săi.

Dmitrii Rogozin nu a ajuns vineri, 28 iulie, la Chişinău. Cursa aeriană la bordul căreia se afla oficialul rus a făcut cale întoarsă, deoarece România nu a permis survolarea spaţiului său aerian din cauză că Rogozin s-ar afla în lista persoanelor care au interdicţie de a călători în spaţiul UE, în urma sancţionilor impuse de europeni Rusiei.

Rogozin trebuia să vină la Chişinău pentru a participa la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii.

Evenimentul spre care se îndrepta delegaţua rusă nu a fost coordonat cu Ministerul Afacerilor Externe, motiv pentru care Chişinăul l-a avertizat atât pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametşin, dar şi pe vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, ca oficialii ruşi să se abţină de la participarea la acţiunile din Transnistria.

Tot în acest context, un grup de artişti ruşi care intenţionau să participe la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii a fost reţinut joi, 27 iulie, pe Aeroportul internaţional Chişinău. 

De asemenea, deputatului Dumei de Stat de la Moscova Pavel Şperov i-a fost interzis accesul în Republica Moldova. În pofida faptului că oficialul rus ar fi prezentat paşaportul său diplomatic, autorităţile moldovene nu l-au lăsat să părăsească Aeroportul Internaţional Chişinău şi l-au trimis înapoi în Federaţia Rusă cu prima cursă.

Pe aceeaşi temă: 

Rogozin ameninţă Bucureştiul: „Aşteptaţi un răspuns, nemernicilor!“ Oficialul rus nu a ajuns la Chişinău. România nu a permis survolarea spaţiului său aerian

VIDEO Dodon: Chişinăul şi Bucureştiul sunt parte a unui joc geopolitic al NATO îndreptat împotriva Rusiei

Dodon, gata să scoată oamenii în stradă: Ei îşi aduc „românaşii“ ca să ne facă nouă probleme

Cine e Dmitrii Rogozin, subordonatul lui Putin care ameninţă România

Irina Vlah îi ia apărarea lui Rogozin: Regret isteria antirusă. Găgăuzia apreciază relaţiile frăţeşti cu Rusia

Reacţia Moscovei la decizia României de a nu-i permite lui Rogozin să survoleze spaţiul aerian: „Este un gest antirusesc”

Dmitrii Rogozin: Obrăznicia Guvernului României şi al Moldovei necesită replici dure

Dodon, supărat că Rogozin a fost declarat persona non grata: Guvernarea a implicat Moldova într-un conflict diplomatic şi geopolitic fără precedent

Dmitrii Rogozin, declarat persona non grata în Republica Moldova VIDEO

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite