RISE: Călătoriile lui Igor Dodon cu avionul lui Vlad Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO rise.md
FOTO rise.md

Jurnaliştii de la RISE Moldova au publicat joi, 27 octombrie, o investigaţie intitutulată „Călătoriile secrete ale lui Dodon cu avionul lui Plahotniuc”, în care au încercat să demonstreze că socialistul a folosit de câteva ori avionul privat al prim-vicepreşedintelui PDM.

Reporterii RISE au reuşit să obţină informaţii din baza de date a poliţiei de frontieră din Ucraina. Conform documentelor, candidaţii Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Maia Sandu şi Valeriu Ghileţchi au călătorit în Ucraina, însă nu au folosit nici maşini de serviciu, nici zboruri private.

Însă Marian Lupu, candidatul Partidului Democrat la prezidenţiale, a zburat cu avioane charter de mai multe ori şi a trecut frontiera ucraineană folosind maşini de serviciu.

Pe 14 iulie 2010, când Igor Dodon încă era deputat din partea Partidului Comuniştilor, călătoreşte la Odessa cu un autoturism Lexus. În aceeaşi zi, de pe Aeroportul Internaţional Odessa, pleacă, la bordul unui avion privat cu numărul NBL101, în direcţia Moscova. După două zile, se întoarce pe Aeroportul Internaţional Odessa la bordul aceleiaşi aeronave, iar din Odessa la Chişinău foloseşte acelaşi automobil de lux.

Pe 27 august 2010, Dodon merge din nou la Odessa. De această dată, cu o maşină privată, model Mercedes, apoi urcă la bordul avionului privat NBL101 în direcţia Nisa (Franţa). Pe 28 august, cu aceeaşi aeronavă, se întoarce la Odessa, însă nu de la Nisa, ci din Geneva (Elveţia).

Reporteri RISE Moldova au aflat că preţul unei curse charter din Odessa în Nisa este de aproximativ 17.000 de dolari, iar un bilet tur-retur pentru o călătorie de lux Odessa – Moscova costă circa 28.000 de dolari. 

Potrivit Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile, avionul cu numărul NBL101 folosit de Igor Dodon aparţine companiei Nobil Air SRL a cărei denumire a fost schimbată anul trecut în Classica Air SRL. 

Compania aeriană Nobil Air SRL a fost fondată în 2003 de Vera Morozan, sora lui Vladimir Plahotniuc. Potrivit istoricului de la Camera Înregistrării de Stat, după numai un an de la înfiinţare, firma este preluată în întregime de compania britanică Skywings Alliance Ltd  reprezentată, prin procură, de Vladimir Plahotniuc. Vezi continuarea investigaţiei aici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite