Rezoluţia protestului opoziţiei din PMAN: Cerem demisia Guvernului Filip

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Generală a Cetăţenilor, convocată la chemarea Comitetului Mişcării de Rezistenţă Naţională ACUM, a adoptat o Rezoluţie prin care cere demisia Guvernului Filip. Executivul este învinuit de înrăutăţirea progresivă a situaţiei oamenilor din ţară, de derapajele antidemocratice ale regimului, falimentul politicii de integrare europeană şi izolarea internaţională a Republicii Moldova.

Rezoluţia vine drept urmare a îngrijorării faţă de restrângerea libertăţilor democratice şi consolidarea guvernării autoritare, dar şi indignarea faţă de acţiunile antipopulare, antidemocratice şi discriminatorii ale guvernării, transmite IPN.

„Guvernarea incompetentă, iresponsabilă şi coruptă a compromis reformele şi parcursul european al ţării, fiind direct responsabilă de nerealizarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind Asistenţa Macrofinanciară şi punând în pericol existenţa Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Guvernarea este responsabilă pentru falimentarea reformei justiţiei, care a culminat cu anularea alegerilor în municipiul Chişinău, în ciuda sprijinului generos oferit de partenerii occidentali pentru ca justiţia să devină o putere independentă şi responsabilă”, se arată în documentul votat de protestatari.

Participanţii la protest solicită organizarea unor alegeri libere şi corecte, în baza sistemului de vot proporţional, care, potrivit lor, în condiţiile actuale ale Republicii Moldova oferă un grad sporit de reprezentativitate. Validarea rezultatelor alegerilor la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, din 3 iunie anul curent, „anulate abuziv şi arbitrar de o justiţie obedientă politic”, dar şi anularea imediată a amnistiei capitalului şi a legii privind recuperarea de către cetăţeni a miliardelor furate – sunt alte solicitări ale protestatarilor. De asemenea, ei cer oprirea persecuţiilor politice la adresa opoziţiei democratice, stoparea intimidării cetăţenilor pe criterii de convingeri politice.

„Derapajele antidemocratice ale regimului de la Chişinău, lipsa progreselor în investigarea furtului miliardului, nefuncţionalitatea justiţiei, adoptarea netransparentă a pachetului de legi referitor la amnistia capitalului, care deschide drumul spălării banilor şi legalizării furturilor de miliarde din ultimii ani aruncă ţara în izolare internaţională, iar refuzul Uniunii Europene de a acorda asistenţă macrofinanciară şi Rezoluţia Parlamentului European din 5 iulie 2018 sunt exemple certe ale acestei izolări”, scrie în document.

În aceeaşi Rezoluţie oamenii cer finalizarea investigaţiei penale privind fraudarea sistemului bancar şi tragerea la răspundere a tuturor oficialilor implicaţi în furtul bancar, dar şi adoptarea legii Magniţki, care să alinieze Republica Moldova la standardele de integritate necesare pentru a deconecta sistemul bancar de la reţelele internaţionale de crimă organizată. De asemenea, se solicită urmărirea penală de către instituţiile europene responsabile a tuturor persoanelor cu cetăţenia Republicii Moldova implicate în furtul miliardului pe teritoriul ţărilor UE.

Potrivit organizatorilor, Rezoluţia vine ca reacţie ignoranţele guvernării faţă de cerinţele cetăţenilor şi ale Comitetului Mişcării de Rezistenţă Naţională ACUM, formulate în rezoluţia din 1 iulie 2018.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite