Republica Moldova a fost scoasă de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanik

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul american a votat ieri eliminarea restricţiilor comerciale pentru ţara noastră. Anterior şi Camera Reprezentanţilor a adoptat acest proiect de lege. Până la finele anului, urmează ca preşedintele american Barack Obama să-l promulge.

UPDATE Preşedintele Barack Obama a salutat adoptarea acestui document. „Felicit cele două camere că au lucrat împreuna la proiectul de lege ce prevede abrogarea amendamentului Jackson-Vanik pentru Rusia şi Republica Moldova, fapt ce permite extinderea relaţiilor comerciale normale cu ambele ţări. Aştept cu nerăbdare să primesc această lege şi să o semnez“ se spune în declaraţia lui Barack Obama.

Decizia a fost salutată de Guvernul Republicii Moldova şi de preşedintele Parlamentului Marian Lupu.

„Vreau să apreciez foarte înalt munca depusă de către echipa ambasadei de la Washington, dar şi de deputaţii care au contribuit la atingerea acestui obiectiv de mare importanţă pentru ţara noastră“, a declarat Marian Lupu, în deschiderea şedinţei plenare de astăzi. Potrivit şefului Legislativului, de acum încolo Moldova va putea face schimburi de mărfuri cu SUA.

„Adoptarea unui nou regim comercial reprezintă un semnal puternic de susţinere a SUA faţă de cursul general de modernizare şi europenizare a ţării noastre, un sprijin concret pentru reformele desfăşurate, pentru asigurarea creşterii economice şi reducerea sărăciei“, se menţionează într-o declaraţie a Guvernului.

Reprezentanţii Executivului susţin că eliminarea amendamentului Jackson-Vanik va aduce beneficii economice pentru cetăţenii moldoveni prin atragerea investiţiilor şi crearea noilor locuri de muncă .

Amendamentul Jackson-Vanik a fost adoptat în 1974, în timpul Războiului Rece. Documentul presupune limitarea exportului pe piaţa americană a produselor din spaţiul post-sovietic. Georgia a fost scoasă de sub incidenţa acestui amendament în anul 2000, Armenia în 2004, iar Ucraina în 2005.

Moldova a fost scoasă de sub incidenţa acestul amendament la pachet cu Rusia.

Anterior, Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, a declarat că acest amendament are doar un impact psihologic şi nicidecum unul economic. „Documentul nu este un obstacol pentru atragerea investiţiilor americane în economia Moldovei", a spus acesta. Expertul crede că politicienii exagerează importanţa sau impactul înlăturării acestui amendament, în condiţiile în care autorităţile americane în acordă periodic Moldovei statut de „naţiune favorizată".

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite