PSRM: Curtea Constituţională facilitează uzurparea puterii pentru PDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Socialiştilor se declară dispus să ia măsuri decisive de protejare a Constituţiei şi instituţiei preşedintelui, prin toate mijloacele legale, în condiţiile în care, potrivit PSRM, Curtea Constituţională s-a discreditat complet „prin jocul murdar în interesul anumitor forţe politice”.

 Într-o declaraţie a formaţiunii se menţionează că PSRM „condamnă categoric tentativa de uzurpare a puterii, întreprinsă pe 17 octombrie de majoritatea de la guvernare, cu implicarea membrilor Curţii Constituţionale a Republicii Moldova”, transmite IPN.

Potrivit socialiştilor, decizia de marţi a Curţii Constituţionale va permite să fie numiţi în funcţii acei membri ai Guvernului care sunt convenabili unui anumit partid politic – Partidului Democrat, şi excluderea preşedintelui Republicii Moldova din acest proces. 

„Suntem convinşi că Curtea Constituţională trebuie să asigure respectarea normelor constituţionale în ceea ce priveşte principiul fundamental al separării puterilor în stat, asigurând independenţa instituţiilor puterii, pluralismul şi democraţia. În realitate, Curtea Constituţională facilitează uzurparea puterii de către un partid politic”, se menţionează în declaraţie.

PSRM consideră că judecătorii constituţionali demonstrează că sunt angajaţi politic, apărând şi promovând interesele regimului de la guvernare, ceea ce, de asemenea, constituie o încălcare gravă a normelor inviolabile ale jurisdicţiei constituţionale. Formaţiunea menţionează că „pe 17 octombrie a fost creat un precedent grav, când şase persoane, majoritatea fiind cetăţeni ai altui stat, conduse de un fost deputat şi cetăţean român, au discreditat din nou instituţiile de stat ale republicii”.

Partidul Socialiştilor atrage atenţia partenerilor externi ai Republicii Moldova, inclusiv, Comisiei de la Veneţia, asupra faptului că „Curtea Constituţională a Republicii Moldova nu interpretează Constituţia, ci creează norme noi, înlocuind în mare parte textul legii fundamentale, fapt care reprezintă o depăşire inacceptabilă a atribuţiilor  din partea judecătorii Curţii Constituţionale”.

Socialiştii menţionează că au drept scop să obţină victoria în alegerile parlamentare anticipate, după care intenţionează să restabilească ordinea în structurile puterii de stat, să schimbe componenţa actuală a Curţii Constituţionale, să tragă la răspundere judecătorii Curţii Constituţionale – inclusiv la răspundere penală, după o analiză detaliată a deciziilor acestora, precum şi să anuleze deciziile neconstituţionale adoptate de componenţa actuală şi anterioară a CC.

Totodată, PSRM îşi confirmă intenţia de a lansa acţiuni la scară largă în sprijinul iniţiativelor de extindere a împuternicirilor preşedintelui Republicii Moldova şi de trecere la forma prezidenţială de guvernare în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite