Promo-LEX: Sistemul electoral mixt trebuie aplicat nu mai devreme de alegerile din 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul electoral mixt ar trebui aplicat nu mai devreme de alegerile din 2022, susţin experţii asociaţiei Promo-LEX care au realizat o analiză ce vizează efectele care pot apărea în urma implementării sistemului electoral mixt, în cadrul circumscripţiilor uninominale, în varianta în care au fost trasate hotarele acestora.

Potrivit analizei, citate de IPN, există un calcul neclar la formarea circumscripţiilor. Legea stabileşte că numărul alegătorilor dintr-o circumscripţie este cuprins între 55.000-60.000, iar devierea numărului de alegători între circumscripţiile electorale uninominale nu trebuie să depăşească 10%. Potrivit Promo-LEX, contrar acestor prevederi legale, între 15 şi 30 circumscripţii sunt constituite cu abatere de la marja de 10% stabilită de lege.

Analiza mai arată că nu sunt destul de clar reglementate de lege cazurile de folosire a resurselor administrative în campania electorală. În condiţiile în care anumiţi primari şi consilieri raionali au apartenenţă la anumite partide parlamentare, s-ar putea întâmpla că aceştia îşi vor exprima susţinerea pentru candidaţi specifici la fotoliul de deputat. Există riscul ca ei „să-şi ajute” colegii de partid, prin folosirea resurselor şi pârghiilor administrative pe care le au la dispoziţie.

Potrivit legii, membrii consiliilor electorale de circumscripţie sunt propuşi de către judecătorii, consiliile raionale şi Adunarea Populară a Găgăuziei şi de către partidele politice. Dat fiind că circumscripţiile se formează în baza mai multor localităţi, nu este clar care consiliu raional anume, din cele incluse în circumscripţie, poate propune candidaţi pentru consiliile electorale de circumscripţie. Aceeaşi situaţie ar putea fi întâlnită în cazul judecătoriilor.

Promo-LEX recomandă implementarea sistemului doar după înlăturarea deficienţelor ce se referă la criteriile de formare a circumscripţiilor, oportunitatea utilizării resurselor administrative pentru alegeri, delegarea candidaţilor pentru constituirea consiliilor electorale de circumscripţie şi competenţa teritorială de soluţionare a litigiilor electorale pe teritoriul circumscripţiilor uninominale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite