Primăria Orhei: Moldovenii reveniţi acasă de peste hotare vor primi 500 de euro şi vor fi scutiţi de taxele locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO orhei.md
FOTO orhei.md

Primarul de Orhei, Ilan Şor, a semnat o decizie a Consiliului Municipal Orhei cu privire la aprobarea Regulamentului privind introducerea măsurilor de stimulare a întoarcerii locuitorilor din Orhei, care au fost nevoiţi să plece peste hotare în căutarea unul loc de muncă.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Orhei, acest document prevede un set de măsuri stabilite prin acte normative la nivel local. În special, introduce o serie de beneficii şi privilegii menite să sprijine cetăţenii să se întoarcă acasă.

Astfel, cei care au decis să se întoarcă în cadrul acestui program şi membrilor familiilor acestora li se va acorda dreptul la o amnistie fiscală pentru impozitele şi taxele locale pentru perioada anterioară, precum şi pentru prestaţiile fiscale pentru o anumită perioadă de la data returnării. 

În decurs de trei ani, întreprinderile individuale înfiinţate de persoanele care au revenit sau întreprinderile comerciale în care aceştia deţin cel puţin 75% din capital, vor fi complet scutite de taxele şi impozitele locale.

De asemenea, se prevede acordarea unei alocaţii speciale în numerar persoanelor revenite acasă, în valoare de 500 euro (echivalentul a 10 mii lei), care va fi plătită în rate pe parcursul anului. În plus, concetăţenii reveniţi acasă, precum şi membrii familiilor lor va avea dreptul la compensaţii pentru transport şi servicii comunale. Anume: 100 de lei pe lună pentru compensarea utilizării transportului urban; 300 de lei pe familie pentru compensarea serviciilor comunale pentru următorul sezon de încălzire.

Participanţilor la program li se va garanta inclusiv dreptul de a folosi magazinele sociale existente, farmaciile sociale, care urmează să fie deschise în municipiu, precum şi serviciile municipale de asistenţă juridică, medicală şi psihologică.

Programul va oferi alte beneficii şi oportunităţi, inclusiv ocuparea forţei de muncă şi sprijinul multilateral.

Pentru a fi recunoscut ca „persoană care se întoarce în municipiu” şi, în consecinţă, pentru a beneficia de aceste privilegii, în primul rând, rezidentul oraşului Orhei trebuie să corespundă următoarelor criterii:

  • să fie cetăţean al Republicii Moldova;
  • să fie rezident al municipiului cu înregistrare la domiciliu pe parcursul ultimilor 3 ani înainte de data depunerii cererii la primărie pentru recunoaşterea statutului unei persoane care s-a întors în oraş;
  • în decursul ultimilor 5 ani înainte de a depune cererea la Primăria oraşului, acesta s-a aflat  în străinătate timp de cel puţin 3 ani;
  • a apelat la Primărie în termen de 6 luni de la ultima întoarcere în ţară.

În cadrul acestui program se intenţionează deschiderea de birouri-reprezentanţe în străinătate care să informeze compatrioţii despre programele implementate în oraşul lor natal şi să le ofere sprijinul necesar în ţara gazdă. De asemenea, se intenţionează introducerea la nivel local şi central a iniţiativelor legislative şi de reglementare care să încurajeze întoarcerea concetăţenilor în patria lor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite