Preşedintele ţării, la mâna deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul Republicii Moldova înainte de devastarea de la 7 aprilie 2009
Parlamentul Republicii Moldova înainte de devastarea de la 7 aprilie 2009

Negocierile dintre reprezentanţii partidelor politice intrate în Parlament au ajuns din nou la imposibilitatea alegerii şefului de stat. După ce au discutat timp de un an despre modificarea Legii Supreme şi au organizat un referendum, politicienii se împiedică iar în Constituţie.

Comuniştii şi democraţii sunt de părere că trebuie să fie micşorat numărul de deputaţi care să aleagă şeful statului, de la 61 la 51. De partea cealaltă, deputaţii liberali şi cei liberal-democraţi optează pentru alegerea directă a preşedintelui Republicii Moldova. Niciuna din eventualele coaliţii de guvernare, PD-PCRM sau PD-PL-PLDM, nu are numărul necesar de voturi pentru alegerea şefului statului. În oricare variantă de guvernare nici măcar nu se poate pune problema modificării Constituţiei în Parlament, unde sunt necesare 67 de voturi.
„PCRM a acceptat oferta PD cu privire la modificarea Constituţiei, ca preşedintele ţării să fie ales cu 51 de voturi", a anunţat Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD.


„POLITICIENII
SUNT DE VINĂ"

„Problema e din cauza politicienilor, nu a imperfecţiunii Legii Supreme", a comentat Corneliu Gurin, expert la Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT). Analistul a amintit că în Parlament există două proiecte de modificare a Constituţiei. Expertul este de părere că deputaţii ar putea să examineze cele două proiecte de modificare a Constituţiei care au intrat în Parlament acum jumătate de an. „Unul dintre proiecte este al comuniştilor şi prevede alegerea preşedintelui în trei tururi: cu 61, 57 sau, în ultima fază, 51 de voturi", a explicat Gurin.
Al doilea proiect avizat de Curtea Constituţională este al fostei Alianţe pentru Integrare Europeană şi prevede alegerea directă a şefului statului prin votul cetăţenilor. „Cred că această problemă va fi lăsată la urmă pentru a evita riscul dizolvării Parlamentului. Un referendum pe această temă nu se mai poate face decât peste doi ani", a mai explicat Gurin.

"Evident că va fi examinat proiectul comuniştilor, care are deja avizul Curţii Constituţionale. Cel de-al doilea este deja epuizat pentru că a fost supus referendumului", este de părere profesorul universitar Alexandru Arseni. Iniţiativa comuniştilor poate fi examinată timp de un de la data intrării în Parlament, adică mai este valabilă până în luna mai 2011. Un eventual nou proiect, precum propune Marian Lupu, va trebuie să fie examinat peste şase luni de la înregistrarea lui în Legislativ. "Ar fi de dorit să fie adoptată o Constituţie în redacţie nouă, aşa cum a propus comisia de experţi creată acum un an. Nu e normal să modificăm de fiecare dată anumite articole. Acum există numeroase neconcordanţe în lege în ceea ce priveşte puterea judecătorească, atribuţiei Curţii Constituţionale etc.", mai afirmă profesorul în Drept Constituţional

"Cred că această problemă va fi lăsată la urmă pentru a evita riscul dizolvării Parlamentului.
Corneliu Gurin,
Analist politic

"Este nevoie de o nouă Constituţie pentru a evita modificarea a numeroase articole.

Alexandru Arseni
Expert în Drept Constituţional


Discuţia pentru modificarea Constituţiei se poartă de mai bine de un an

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite