Traian Băsescu la Chişinău: „Avem un parteneriat de sânge, pentru că aşa ne-a lăsat Dumnezeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinţii Traian Băsescu şi Nicolae Timofti s-au îmbrăţişat FOTO: Tudor Iovu
Preşedinţii Traian Băsescu şi Nicolae Timofti s-au îmbrăţişat FOTO: Tudor Iovu

În decursul vizitei sale, şeful de stat se va vedea cu omologul său de la Chişinău, cu premierul Iurie Leancă, cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, cu primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, şi cu liderii principalelor formaţiuni politice.

Traian Băsescu, la Chişinău: „Avem un parteneriat de sânge, pentru că aşa ne-a lăsat Dumnezeu“ 

UPDATE Mihai Ghimpu, liderul liberalilor a declarat că a a discutat cu liderul de la Cotroceni despre situaţia politică din Republica Moldova. „Am vorbit în special despre grupul reformatorilor liberali. Traian Băsescu a spus că în Republica Moldova trebuei să funcţioneze în continuare democraţia“, a comunicat Ghimpu.

UPDATE „I-am spus lui Traian Băsescu că este preşedintele tuturor românilor, că-l stimăm şi că-l iubim“, a declarat Maxim Nedelcu, membrul Mişcării unioniste, tânărul care l-a pupat pe preşedintele român în timpul băii de mulţime din faţa monumentului lui Ştefan cel Mare. Traian Băsescu i-a răspuns că toţi românii de pe ambele maluri ale Prutului merg împreună spre acelaşi viitor, i-a promis că se va întoarce şi i-a urat sănătate.

UPDATE După ce a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, Traian Băsescu nu s-a putut abţine de la o baie de mulţime ziua-n amiaza mare şi s-a îndreptat spre sutele de manifestanţi care au venit cu steaguri tricolore şi strigau „Unire!“, „Basarabia, pământ românesc!“. Manifestanţii l-au înghesuit pe preşedintele român. În grupul de susţinători s-au infiltrat şi câţiva membri ai organizaţiei Patrioţii Moldovei. După ce s-a ghemuit din cauza oamenilor care-l îmbrânceau, Băsescu s-a reîntors în mijlocul mulţimii, spre disperarea agenţilor de la Serviciul de Pază şi Protecţie de Stat. O bătrână şi un tânăr au reuşit să spargă zidul viu de protecţie şi l-au pupat pe preşedintele României.

Baie de mulţime la Chişinău: Traian Băsescu s-a lăsat pupat de susţinătorii adunaţi lângă monumentul lui Ştefan cel Mare

UPDATE Traian Băsescu a vorbit şi despre faptul că unele forţe politice de la Chişinău promovează integrarea Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică. „În România, indiferent de tipul partidelor, de stânga, centru, dreapta, a fost unanimitate politică în drumul către Europa. Nu am avut niciun fel de opoziţie internă. Aici, se pare că în ultimele luni, apare o opoziţie, deşi, să vedeţi filmările cu mine şi fostul preşedinte Voronin în 2005, împreună vorbeam de drumul european, tot aici, la Chişinău. Înţeleg că domnul Voronin a uitat că are părinţi la Dubăsari şi nu a putut trece  frontiera să vadă mormântul parinţilor săi când era şeful acestui stat.  Astfel, apar opţiuni pe care eu nu mi le pot explica. N-am văzut cetăţeni ai Republicii Moldova cu ochii oblici, deci cred că opţiunea Republicii Moldova este integrarea europeană”, a spus preşedintele României.

UPDATE „Noi avem un parteneriat de sânge, pentru că aşa ne-a lăsat Dumnezeu. Nu putem să fim decât alături de Republica Moldova şi de cetăţenii ei. Vreau să vă asigur că Republica Moldova are foarte mulţi prieteni în procesul de integrare europeană, cum ar fi Polonia, Germania, cele trei ţări baltice şi multe alte state din UE“, a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu: „Când termin mandatul, prima vizită o fac la Chişinău, să mă spovedesc“

UPDATE Preşedintele român a ţinut să explice de ce proiectul gazodului Iaşi-Ungheni durează atât de mult: „Este o chestiune complicată, ce ţine de adaptarea standardelor Republicii Moldova la cele europene, dar este foarte ca Moldova să aibă alternativă, să nu fie dependentă de o singură sursă de import de gaze“. El a promis că va continua procesul de acordare a burselor. „Pentru anul de studii 2014-2015, estimăm o creştere până la 6.000 de burse pentru tinerii din Republica Moldova. Vom continua şi practica din ultimii şase ani referitor la tabăra pentru şcolari de la Sulina“.

UPDATE „Îi mulţumesc preşedintelui Nicolae Timofti pentru cuvintele frumoase spuse la adresa României cu privire la suportul politic pe care l-am acordat necondiţionat pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Să ştiţi că, dacă există cineva care are un merit pentru apropierea acestui moment este poporul Republicii Moldova şi politicienii care cred în soluţia europeană. Republica Moldova nu are alternativă pentru drumul ales decât drumul european pentru că nu am constatat în toată istoria acestui pământ o altă locaţie decât cea europeană. Vă asigur că România rămâne un avocat fără rezerve în ceea ce priveşte drumul european al Republicii Moldova, respectând în acelaşi timp şi obţiunea de neutralitate a Republicii Moldova“, a mai spus preşedintele României.

UPDATE 11.30 Traian Băsescu: „Vizita mea vine într-un moment extrem de important pentru viitorul Republicii Moldova. Republica Moldova se pregăteşte pentru cel mai mare succes al procesului declanşat cu mulţi ani în urmă - apropierea de Uniunea Europeană, şi anume parafarea Acordului de Asociere cu UE. Se va întâmpla la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius“.

UPDATE 11.25 Traian Băsescu: „E o vizită pe care o fac cu multă plăcere şi dragoste pentru Republica Moldova şi cetăţenii ei. În 8 ani şi jumătate am văzut practic toate continentele lumii, am trecut demult la faza când aveam emoţii. Singura ţară în care am emoţii ori de câte ori vin e Republica Moldova“.

UPDATE 11.20: În debutul discursului său, preşedintele Nicolae Timofti a menţionat că Traian Băsescu îi este prieten de când l-a cunoscut. Potrivit lui, cei doi şefi de stat au discutat un şir de proiecte comune. „În plan politic, am convenit să menţinem bunele relaţii. Credem cu tărie că cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului au doar de câştigat de pe urma relaţiilor privilegiate dintre ţările noastre. România este un susţinător fără rezerve a parcursului nostru eruopean şi i-am mulţumit preşedintelui Traian Băsescu pentru acest sprijin preţios şi implicarea personală în proiectele de integrare europeană, securitate energetică şi soluţionarea conflictului transnistrean. Pe plan economic, am avut discuţii concrete pe marginea unui şir de proiecte concrete. Gazoductul Iaşi-Ungheni, crucial pentru securitatea noastră energetică, va începe să fie construit datorită suportului României în valoare de 9-12 milioane de euro. Alte trei proiecte energetice moldo-române vor prinde contur anul aceste: Bălţi-Suceava, Ungheni-Iaşi-Străşeni şi Fălciu-Goteşti. Am vorbit şi despre necesitatea construirii unor noi poduri peste râul Prut, în regiunea oraşului Ungheni şi localităţile Leca din Republica Moldova şi Fălciu din România. Am convenit să fie stimulate raporturile comerciale şi investiţiile reciprice. În plan cultural, i-am mulţumit pentru donaţia lotului de un milion de cărţi destinat bibliotecilor din Moldova, biserica maramureşeană instalată la Soroca şi cele 5.500 burse acordate tinerilor noştri. Am stabilit, de asemenea, să rezolvăm cât curând problema transmisiunii TVR în Moldova“, a declarat preşedintele Republicii Moldova. 

UPDATE 11.00: Peste 10 minute, cei doi preşedinţi vor susţine o conferinţă de presă comună. La amiază, Traian Băsescu va avea un dineu în cramele de la Cricova. După un program încărcat la Chişinău, el va decola spre Bucureşti la ora 19.45.

UPDATE, 10.20: La capătul opus al străzii, un grup restrâns de contramanifestanţi, compus din comunişti, comsomolişti şi membri ai partidului Patrioţii Moldovei, l-au huiduit pe şeful statului român. „Traian Băsescu trebuie să înţeleagă că nu a venit într-o provincie a Românei şi că poate fi aşteptat şi cu proteste, nu doar cu flori. Moldova e o ţară independentă, care e doar a moldovenilor“, spune Ivan Muntean, preşedintele organizaţiei Eu sunt moldovan şi grăiesc moldoveneşte.

UPDATE 10.15: Circa 35 de susţinători ai lui Traian Băsescu, în mare parte vârstnici, s-au adunat la intrarea în Grădina Publică „Ştefan cel Mare“ cu steaguri tricolore şi flori în mâini pentru a-l întâmpina pe preşedintele român.

„Am venit aici de la 8.00 dimineaţa să-l salut pe domnul Băsescu. El a fost primul preşedinte al României care a spus că locul Republicii Moldova e în Uniunea Europeană“, afirmă Ana Vâlcu, pensionară. 

„Traian Băsescu este preşedintele tuturor românilor. Ne dorim de la această vizită o mai bună colaborare cu preşedintele Moldovei şi cu celelalte instituţii ale statului“, adaugă Mihai Marula, pensionar din Străşeni.

„Vreau să-i transmit bun venit preşedintelui Traian Băsescu şi sper ca într-o bună zi să dispară graniţa de la Prut, căci pământul acesta e pământ românesc. I-am adus şi un mic cadou - un CD cu cântece de suflet compuse de mine“, mărturiseşte preotul Valeriu Golban.

sustinatori basescu

UPDATE 9.58: Traian Băsescu este întâmpinat de Nicolae Timofti. Cei doi preşedinţi s-au îmbrăţişat. Garda de onoare îi salută cu onoruri militare, traţionalul „Să trăiţi!“ şi imnurile României şi Republicii Moldova. Mulţimea adunată la Reşedinţa de Stat a scandat „România!“ şi „Unire!“.

UPDATE 9.44: Traian Băsescu a aterizat la Aeroportul Chişinău şi într-un sfert de oră urmează să aibă o întrevedere cu Nicolae Timofti, care îl va întâmpina cu fanfară şi covor roşu la Reşedinţa de Stat.

basescu timofti

Traian Băsescu: “N-am văzut moldoveni cu ochii oblici, ce să caute în Uniunea Eurasiatică?“

UPDATE, ora 9.18: Drumul de la aeroport până în Chişinău este împânzit de poliţişti şi unităţi călare de păstrare a ordinii publice.

Preşedintele României Traian Băsescu aterizează în această dimineaţă, la ora 9.00, la Chişinău, în ultima sa vizită oficială din acest mandat, la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti.

Şeful statului nostru îl va întâmpina pe omologul său de la Bucureşti la ora 10.00, la Reşedinţa de stat, iar la 11.10 cei doi vor susţine o conferinţă de presă.

Ulterior, la ora 12.05, Băsescu se va întâlni cu premierul Iurie Leancă, iar la 12.40 are programată o întrevedere cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman. La ora 13.45 oficialii vor depune flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare.

TOP 5 Cele mai înflăcărate declaraţii făcute de Traian Băsescu pentru basarabeni

În ultimul deceniu, schimburile comerciale dintre Republica Moldova şi România au crescut de cinci ori

De la ora 15.45, liderul de la Cotroceni se va vedea cu primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, pentru ca ulterior, de la 16.35, să aibă o întrevedere cu liderul PLDM, Vlad Filat. Vizita oficială continuă, de la ora 16.50 cu o întrevedere cu preşedintele PDM, Marian Lupu, iar de la 17.10 se va întâlni cu liderul liberal Mihai Ghimpu.

Traian Băsescu, vine pentru a doua oară în vizită oficială la Chişinău după accederea partidelor democratice la putere, în 2009. Prima vizită a fost efectuată în 2010, la invitaţia preşedintelui interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu. De această dată Traian Băsescu dă curs unei invitaţii a preşedintelui Nicolae Timofti.

Vizita în Moldova la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti, Traian Băsescu urma să o efectueze pe 1 februarie curent. Aceasta însă a fost amânată în legătură cu starea sănătăţii preşedintelui Timofti, care a suferit o intervenţie chirurgicală.

În 2010, şeful statului român a spus că România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera dintre România şi Republica Moldova, dar a precizat totuşi că România este de acord să semneze un tratat care să vizeze regimul frontierei existente. Băsescu a fost decorat de către Mihai Ghimpu cu Ordinul Republicii, cea mai mare distincţie de stat a Republicii Moldova.

Traian Băsescu: „Prioritatea mea şi a României trebuie să fie ca Moldova să devină membră a UE în 10-12 ani“

Comunistul Vladimir Voronin compară vizita lui Traian Băsescu la Chişinău cu cea a mareşalului Ion Antonescu

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite