Preşedintele Comisiei Europene a sosit la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Manuel Barroso, preşedintele CE. FOTO Arhivă
Jose Manuel Barroso, preşedintele CE. FOTO Arhivă

Avionul în care se află Jose Manuel Barroso, preşedintele CE, Stefan Füle, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, dar şi delegaţia oficială a aterizat pe Aeroportul Internaţional Chişinău.Oficialul este întâmpinat de către premierul Vlad Filat.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, mâine întâlnirile preşedintelui Comisiei Europene, vor începe la 8.30. La Reşedinţa de Stat de pe strada N.Iorga 23, preşedintele CE se întâlni cu premierul Vlad Filat, iar la ora 9.20 cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu şi liderii fracţiunilor parlamentare.

Ulterior el se va întâlni cu colaboratorii Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, iar începând cu ora 11.10, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac“, preşedintele Comisiei Europene va ţine un discurs public.

La ora 12.00, la Reşedinţa de Stat, de pe strada N. Iorga 24, preşedintele CE se va întâlni cu preşedintele Nicolae Timofti. Oficialul va decola de pe Aeroportul Internaţional Chişinău la ora 13.45 însoţit de către premierul Vlad Filat care va efectua o vizită în Republica Armenia.

În seara zilei de 30 noiembrie, Vlad Filat şi Jose Manuel Barroso vor participa la cel de-al doilea Summit al Parteneriatul Estic al Partidului Popular. Pe 1 decembrie, Vlad Filat se va întîlni cu Preşedintele Armeniei, Serzh Sargsyan.

Astăzi Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) a lansat un raport în care se arată că anul 2013 va fi crucial pentru relaţiile dintre Chişinău şi Bruxelles. Autorul raportului a făcut şi două scenarii posibile pentru Republica Moldova. În cel optimist, anul 2013 înseamnă enorm pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la UE.

Este foarte probabil ca în 2013 Republica Moldova să fie primul stat din Parteneriatul Estic care: are un Acord de Asociere semnat cu UE, intră în piaţa comună a UE prin DCFTA, oferă cetăţenilor săi şansa de a călători liber în UE. În scenariul pesimist, CRPE atrage atenţia şi asupra principalelor intervenţii, în special ale Moscovei, care pot complica negocierile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite