Peter Michalko: Primii paşi ai noii guvernări sunt impresionanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Michalko

Primii paşi ai noii guvernări sunt impresionanţi în ceea ce priveşte determinarea în procesul de reformare, implementarea reală a Acordului de Asociere, dar şi faţă de fenomenele negative care au apărut în societatea moldovenească fie acum mulţi ani şi s-au dezvoltat, fie evenimentele din ultimii ani cum ar fi furtul miliardului, nivelul fără precedent al corupţiei, schemele de contrabandă şi alte scheme despre care se află în prezent.

Declaraţia a fost făcută de ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „Piatniţa s Anatoliem Golea” de la postul RTR Moldova, transmite IPN.

„Noi sperăm foarte mult că acum tempourile procesului de reformare şi îndeplinire a agendei care există între Uniunea Europeană şi Republica Moldova se vor accelera şi vor aduce cât mai curând beneficii cetăţenilor. De asemenea, că va fi societatea moldovenească mai bună şi mai plăcută pentru cetăţenii ei, că societatea va fi mult mai corectă decât a fost până acum şi că acele posibilităţi care există pe baza Acordului privind Liberul Schimb, vor fi folosite pe deplin, că se va dezvolta economia moldovenească, va creşte şi mai departe exportul în Uniunea Europeană şi în alte ţări şi că vor veni investiţii”, a declarat diplomatul european.

Despre domeniul justiţiei, ambasadorul UE spune că reforma trebuie să fie una profundă şi presupune foarte multă muncă. „Esenţa reformei este de a face justiţia moldovenească cu adevărat independentă”, spune Peter Michalko.

Oficialul european notează că legile trebuie cu adevărat respectate şi trebuie să se insiste pe faptul că acele proiecte de legi care sunt elaborate deja să fie adoptate în curând. „De asemenea, trebuie să existe documente strategice pentru reforma justiţiei şi, desigur, aceasta va însemna că trebuie distrus sistemul care influenţa hotărârile judecătorilor care a făcut judecătorii, Procuratura dependente şi acest lucru se referă şi la oamenii care au participat la acest lucru”, spune Peter Michalko.

Diplomatul menţionează că nu trebuie în niciun caz să se continue protejarea lucrurilor ilegale şi a celor care trebuie corectate.

Despre perspectiva aderării Republicii Moldova la UE, ambasadorul spune că afirmaţia din Acordul de Asociere care se referă la faptul că Uniunea Europeană recunoaşte „aspiraţiile europene şi alegerea europeană a Republicii Moldova” este una foarte importantă şi deschide uşi. „Eu cred că la moment declaraţia care se conţine în Acordul de Asociere, recunoaşterea alegerii europene şi aspiraţiile europene constituie o garanţie suficientă pentru dezvoltarea următorilor paşi în relaţia noastră”, a declarat diplomatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite