Peter Michalko: Noi evaluăm şi apreciem fiecare partener pe bază de fapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

„Uniunea Europeană evaluează şi apreciază fiecare partener pe bază de fapte, lucruri realizate şi mai puţin pe bază de declaraţii”, susţine ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko.

„Noi am văzut în acest nou Guvern voinţă politică puternică de a aduce rezultate, care vor fi simţite de către oameni, de către cetăţeni că viaţa lor se va îmbunătăţi. Şi aceasta coincide în mare măsură cu interesele noastre, cu obiectivele pe care le avem ca plan comun între UE şi Republica Moldova”, a declarat diplomatul european în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Peter Michalko a menţionat că formarea noului Guvern şi a majorităţii parlamentare a fost o decizie suverană, care a aparţinut partidelor politice. Noul Guvern şi-a pus ca obiectiv schimbarea radicală a modului în care este guvernată Republica Moldova şi aceasta este cel mai important din punct de vedere al evaluării. Potrivit ambasadorului, există un prim plan anunţat de către noul Guvern şi majoritatea parlamentară, în baza căruia au fost realizate deja unele reforme, au fost adoptate unele prevederi legislative etc. De asemenea, are loc schimbarea modului de funcţionare a instituţiilor statului în ceea ce ţine de respectarea statului de drept, servind intereselor cetăţeanului. În primul rând este vorba despre reforme importante, cum ar fi reforma justiţiei.

„Justiţia trebuie să fie independentă, judecătorii să fie independenţi în deciziile lor. Procuratura să lucreze respectând statul de drept, dar şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Instituţiile independente, regulatorii în domeniul mass-media sau consiliul care are ca scop protejarea concurenţei trebuie să-şi facă lucru cum trebuie şi nu în mod selectiv sau ignorând situaţii în care interese concrete domină în societate”, a notat ambasadorul UE la Chişinău.

Peter Michalko a declarat că este adevărat faptul că domeniul justiţiei în Republica Moldova are probleme foarte mari şi acest lucru s-a văzut în trecut. De asemenea, acest fapt a fost criticat de către instituţii internaţionale din domeniul justiţiei. În opinia sa, schimbarea trebuie să fie semnificativă şi reforma trebuie să fie una destul de radicală. Oficialul a mai spus că cetăţenii îşi doresc să aibă drepturi egale, precum şi să aibă parte de o justiţie corectă şi echitabilă.

„Noi înţelegem că această reformă, această schimbare nu va fi simplă. Este un proces complex. Este vorba despre o schimbare şi o îmbunătăţire în întreaga breaslă de putere a justiţiei, care trebuie să fie independentă într-un stat modern. Şi în acelaşi timp trebuie să fie echitabilă”, a menţionat ambasadorul. Potrivit lui, nedreptăţile trebuie stopate. Oficialul a amintit despre faptul că Republica Moldova este unul dintre statele cu cele mai multe condamnări la CEDO.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite