Pericol de lovitură de stat militară în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Rusia există toate premisele pentru o lovitură de stat militară, susţine Boris Kagarliţki, directorul Institutului globalizării şi mişcărilor sociale de la Moscova.

Potrivit unei anlize realizate de Institutul globalizării şi mişcărilor sociale (IGMS), în prezent în Rusia creşte nemulţumirea ofiţerilor activi şi a celor în rezervă faţă de politica dusă de autorităţile de la Kremlin.
"Această nemulţumire se datorează în special neîncrederii pe care o arată militarilor conducerea de vârf a Rusiei şi care se face observată prin demisiile operate şi prin tentativele de reorganizare a forţelor armate. Toate acţiunile întreprinse de autorităţile centrale însă nu şi-au atins scopul", susţine Boris Kagarliţki, directorul IGMS.

Vasili Kortaşov, directorul Centrului de cercetări economice consideră că principala sursă de nemulţumire este situaţia social-economică.

"Autorităţile nu au de ce se teme de ofiţerii superiori. Pericolul cel mai mare vine de la ofiţerii inferiori. Or are loc o proletarizare a corpului de ofiţeri, care în pofida unor majorări de salarii, au venituri mizere. Astfel orice încercare de a folosi armata pentru a înăbuşi revolta populară, poate duce la aderarea forţelor militare la aceste proteste şi mişcări", menţionează expertul militar Ivan Şciogolev.

Boris Kagarliţki constată că teama de o rebeliune militară a fost unul dintre motivele demiterii lui Anatolii Serdiukov din postul de ministru al Apărării.
Potrivit expertului preşedintele rus Vladimir Putin speră că noul ministru Serghei Şoigu ar putea schimba situaţia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite