PDM invită PSRM şi ACUM la dialog pentru a găsi o soluţie politică: Andrian Candu: „Suntem lipsiţi de soluţii juridice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Partidul Democrat cheamă partidele politice parlamentare – Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM – la dialog „pentru deblocarea crizei politice profunde în care a ajuns Republica Moldova”. Anunţul a fost făcut luni, 10 iunie, de către vicepreşedintele Partidului Democrat, Andrian Candu, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Potrivit democratului, din partea PDM la discuţii nu vor fi delegate persoane din conducere, ci o echipă alcătuită de membri de rangul doi, în frunte cu Vladimir Cebotari. Andrian Candu a menţionat că Vladimir Cebotari va lua legătura cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare pentru a stabili ora, locul şi componenţa grupurilor care se vor prezenta la întrevedere. Întâlnirea ar putea avea loc la Parlament, într-o sală de şedinţe, dar nu şi în plenul Parlamentului.

Vicepreşedintele PDM susţine că este necesar un dialog politic pentru ieşirea din criză, pentru că soluţii juridice sunt puţine sau chiar nu există deloc. Potrivit lui, deciziile Curţii Constituţionale din ultimele zile, indiferent dacă sunt pe plac sau nu, nu se revizuiesc şi nu pot fi anulate. Şi aceasta pentru că, potrivit lui Candu, CC este singura autoritate care interpretează Constituţia, legea supremă în stat. În context, Andrian Candu a îndemnat instituţiile şi funcţionarii de stat să respecte deciziile Curţii, pentru că în caz contrar pot fi sancţionaţi.

Politicianul spune că venirea la putere şi plecarea în opoziţie trebuie să aibă loc pe cale democratică şi legală, nu abuzivă şi ilegală. De aceea, PDM vrea alegeri parlamentare anticipate, pentru că „cetăţeanul merită să aleagă cine trebuie să fie la putere şi cine în opoziţie”. Totodată, el spune că Partidul Democrat, la ora actuală, nu este la putere în deplinătatea cuvântului, pentru că Guvernul Filip este un guvern interimar.

Întrebat referitor la demiterile din cadrul şedinţei Guvernului condus de Maia Sandu, Andrian Candu a spus că „acest guvern este nelegitim, ilegal şi că a încălcat o serie de legi şi norme legale”. Cât despre numărul mare de poliţişti, dislocat în preajma Guvernului, Andrian Candu a spus că acest lucru s-a făcut în contextul „unei perioade vulnerabile”.

Comentând cele trei scenarii pentru perioada următoare, expuse de preşedintele Igor Dodon, democratul le-a calificat ca fiind „stupide”, „declaraţii care vin să-l victimizeze sau să incite spiritele”. Acesta i-a solicitat lui Igor Dodon să fie mai responsabil în declaraţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite