Pavel Filip a prezentat raportul Guvernului în Parlament. PLDM, PSRM, PCRM şi PL au părăsit sala de şedinţe. Andrian Candu: „Cinism”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a prezentat raportului de activitate al Guvernului vineri, 14 decembrie, în Parlament, pentru perioada 2016-2018. Opoziţia de stânga şi cea de dreapta a părăsit şedinţa Legislativului, invocând diferite motive, iar speakerul Andrian Candu i-a acuzat pe aceştia de „cinism”.

Fracţiunea Socialiştilor a anunţat înainte să înceapă şedinţa Legislativului că ei nu vor participa la audierea raportului Guvernului pentru că raportul conţine tocmai 126 de pagini, iar dânşii l-au primit abia în dimineaţa aceleiaşi zile şi că nu au reuşit să-l studieze. În plus, reprezentanţii PSRM au afirmat că audierea raportului va fi „un show regizat”, pe motiv că Guvernul a decis să vină în faţa deputaţilor abia atunci când mandatul acestora a expirat.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a motivat părăsirea şedinţei prin faptul că nu este corect ca activitatea liberalilor din Executiv, de atunci când au fost şi ei parte a Cabinetului de miniştri, să nu fie inclusă în raport.

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a criticat raportul Guvernului, subliniind că în aceşti trei ani a văzut „mai multe showuri, decât măsuri concrete”. El a spus că îi lasă pe cei „cu sânge român” să prezinte de unii singuri raportul, făcând aluzie la o declaraţie recentă a premierului care spunea că are sânge de român.

Liderul PLDM, Tudor Deliu, la fel s-a plâns că liberal-democraţii au primit raportul târziu, şi nu cu zece zile înainte cum prevede legea. De asemenea, el a afirmat că în acest raport se face „mai mult o dare de seamă a activităţii Parlamentului şi nu a Guvernului”.

După ce opoziţia a părăsit sala plenului, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că „au aşteptat trei ani şi la sfârşit nu mai au răbdare colegii”.

„Sperăm că vor depune cerere şi de renunţare la salariu pentru ziua de astăzi. (...) Domnule prim-ministru, vreau să vă menţionez în mod straniu ce înseamnă percepţie şi cinism, deoarece raportul de activitate al Guvernului a fost solicitat de opoziţia parlamentară, care, după cum vedeţi, are un interes deosebit faţă de nevoile oamenilor”, a declarat Candu.

Premierul şi-a început discursul în faţa deputaţilor democraţi prin a sublinia starea dificilă în care se afla R. Moldova la preluarea mandatului de prim-ministru, nu înainte să critice Guvernul anterior pentru „reforme făcute la suprafaţă”. Potrivit lui, acest tip de reforme a dus la inechitatea la salarii şi pensii, plecarea oamenilor peste hotare, lipsa locurilor de muncă, drumuri stricate, servicii medicale de proastă calitate, mediu de afaceri sufocat de abuzurile unor funcţionari, sistem bancar aflat în colaps care ameninţa să afecteze stabilitatea economică şi alte probleme.

După care Pavel Filip a dat citirii realizările Guvernului, subliniind că a decis să recurgă la „reforme profunde care regândesc în totalitate anumite sisteme”.

„Eram conştienţi că din punct de vedere politic acestea nu aduc dividende imediate şi trezesc rezistenţă în sistem. Cu toate acestea, ne-am dorit să punem un fundament trainic, pentru că ne-am dorit o construcţie care să dureze. Anul 2016 a fost unul în care am ieşit din criză şi am stabilizat economic ţara. În 2017 am făcut reforme, ordine şi am adus echitate în anumite domenii. Aceste reforme ne-au permis în anul 2018 să începem să construim, să majorăm pensii şi salarii, să construim drumuri bune, să cumpărăm ambulanţe şi să-i ajutăm pe tineri să-şi cumpere prima casă. În 2019, lucrurile bune trebuie să continue”, a declarat Pavel Filip.

Discursul integral al premierului îl puteţi vedea AICI.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite