Pavel Filip: Formatul 5+2, cel mai potrivit în reglementarea conflictului transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Formatul „5+2” este cel mai potrivit în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Atunci când există suport, se pot obţine rezultate. O să depunem eforturi consolidate pentru a menţine în continuare această dinamică pozitivă. Declaraţia a fost făcută de către premierul Pavel Filip în cadrul unei întrevederi cu Preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, George Tsereteli, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul întrevederii Pavel Filip a apreciat contribuţia partenerilor şi a solicitat OSCE să se implice mai activ în facilitarea evacuării muniţiilor de la Cobasna, care aparţin Federaţiei Ruse şi reprezintă un pericol în regiune.

Premierul a exprimat recunoştinţă Adunării Parlamentare a OSCE pentru suportul continuu acordat Republicii Moldova în promovarea dialogului dintre ambele maluri ale Nistrului, integrarea minorităţilor naţionale, reformarea justiţiei şi consolidarea statului de drept.

Pavel Filip a trecut în revistă progresele obţinute în soluţionarea conflictului transnistrean prin semnarea mai multor decizii protocolare. Au fost menţionate: asigurarea bunei funcţionări a şcolilor din stânga Nistrului cu predare în grafie latină, apostilarea diplomelor de studii de la Tiraspol, asigurarea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole şi admiterea autovehiculelor cu numere neutre în traficul internaţional.

La rândul său, Preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, George Tsereteli, a confirmat disponibilitatea forului interparlamentar de a sprijini în continuare Republica Moldova în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.

Oficialii au făcut un schimb de opinii şi privind viitorul scrutin parlamentar din Republica Moldova. George Tsereteli a salutat angajamentul ferm al autorităţilor de a organiza alegeri libere, corecte şi transparente, respectând toate standardele internaţionale. În acest sens, premierul a apreciat disponibilitatea OSCE de a monitoriza alegerile din 24 februarie, menţionând importanţa obiectivităţii din partea echipei de observatori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite