„Partidul Nostru“ cheamă la protest faţă de modificarea sistemului electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Politic „Partidul Nostru” cheamă oamenii să vină mâine, 20 iulie, cu începere de la ora 09.00, să protesteze în faţa Parlamentului împotriva modificării sistemului electoral, transmite IPN.

Potrivit vicepreşedintelui formaţiunii, Ilian Caşu, un element care vădit deranjează în proiectul de lege în cauză este inexistenţa turului doi pentru candidaţii din circumscripţiile uninominale. „Adică, conform proiectului Plahotniuc-Dodon, cineva care ia maximum 8% din voturi poate deveni deputat în Parlament”, spune Ilian Caşu.

Totodată, spune Ilian Caşu, prin una din prevederile proiectului Vlad Plahotniuc nu i-ar permite lui Renato Usatâi, liderul PPPN, să participe la alegeri. „Este vorba despre clauza care prevede prezenţa personală a candidatului în circumscripţia uninominală pentru a se înscrie. A câta oară regimul Plahotniuc îl exclude pe Renato Usatâi (care se află la Moscova, n.r.) din cursa electorală prin asemenea şmecherii”, a remarcat vicepreşedintelui PPPN.

Dumitru Ciubaşenco, vicepreşedinte, a spus că PPPN optează pentru păstrarea actualului sistem electoral. „Sensul acestei iniţiative de modificare a sistemului electoral este că Igor Dodon îl ajută pe Plahotniuc să păstreze acest regim pentru mulţi ani înainte. Vrem să ieşim la protest. Nu există niciun consens, ci doar o înţelegere a lui Plahotniuc cu Dodon”, a adăugat Dumitru Ciubaşenco.

Ultimele dezbateri pe marginea proiectului de schimbare a sistemului electoral au fost organizate astăzi,19 iulie, la şedinţa Comisiei juridice, numiri şi imunităţi. Proiectul de lege este printre proiectele pe care Parlamentul intenţionează să le voteze până la sfârşitul sesiunii, anunţată pentru 31 iulie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite