Parlamentul Republicii Moldova a condamnat crimele regimului totalitar comunist și a interzis folosirea în scopuri politice a secerii și ciocanului

Parlamentul Republicii Moldova a condamnat crimele regimului totalitar comunist și a interzis folosirea în scopuri politice a secerii și ciocanului

După mai bine de cinci ore de dezbateri, deputații din majoritatea parlamentară au votat astăzi o hotărâre de Parlament, luând astfel act de raportul comisiei prezindențiale din 2010. Ei spun că decizia are un scop de vindecare morală. Comuniștii au acuzat că guvernarea urmărește, de fapt răfuirea, cu opoziția.

Premierul Vlad Filat: „Sper că situaţia din România se va calma şi, indiferent cine va fi la guvernare, relaţia cu Republica Moldova va rămâne o prioritate“ | fmi

Premierul Vlad Filat: „Sper că situaţia din România se va calma şi, indiferent cine va fi la guvernare, relaţia cu Republica Moldova va rămâne o prioritate“

„Sper foarte mult că procesele politice interne din ţara vecină nu vor afecta foarte mult relaţiile şi înţelegerile pe care le-am avut cu autorităţile din România", a declarat într-un interviu pentru „Adevărul" prim-ministrul Republicii Moldova. Vlad Filat mai spune că discuţiile despre „planul de federalizare" pe ar urma să-l aducă la Chişinău cancelarul german Angela Merkel nu sunt decât speculaţii.

UPDATE Parlamentul Republicii Moldova va încerca să condamne mâine crimele regimului comunist totalitar. Filat: "Iniţiativa are asentimentul tuturor componentelor Alianţei"

UPDATE Parlamentul Republicii Moldova va încerca să condamne mâine crimele regimului comunist totalitar. Filat:

Deputaţii din fracţiunea liberală au înregistrat ieri un proiect de hotărâre prin care propun ca Parlamentul să ia act de raportul Comisiei Cojocaru şi să interzică simboluri comuniste (secerea şi ciocanu). Cel mai probabil, acesta va fi examinat maine, în ultima zi a sesiunii de primăvară-vară.

Premierul Vlad Filat: „E timpul să dăm o apreciere politică, la nivel de stat, crimelor comunismului şi să scăpăm de tancuri şi lenini“

Premierul Vlad Filat: „E timpul să dăm o apreciere politică, la nivel de stat, crimelor comunismului şi să scăpăm de tancuri şi lenini“

Prim-ministrul Vlad Filat a declarat într-un interviu pentru „Adevărul“ că în curând va fi dată o apreciere din punct de vedere politic, la nivel de stat, crimelor comise de regimul totalitar comunist. Şeful Guvernului mai spune că viitorul Republicii Moldova, ca stat independent şi reîntregit, este în Uniunea Europeană, unde se va regăsi alături de România. Iar discuţiile despre o eventuală aderare la uniunea euroasiatică

Criza din România: o lovitură de stat? | traian basescu

Criza din România: o lovitură de stat?

Într-un comunicat remis presei în 5 iulie conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) „îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de invocarea, de către lideri politici sau formatori de opinie, a unor evenimente tragice din trecut pentru a caracteriza acţiuni politice sau decizii ale Justiţiei de astăzi".

Chiril Lucinschi susține că nu a discutat despre postul de Ambasador al Republicii Moldova la Moscova

Chiril Lucinschi susține că nu a discutat despre postul de Ambasador al Republicii Moldova la Moscova

Autorităţile de la Chişinău au solicitat agrementul de la Federaţia Rusă pentru desemnarea în funcţia de ambasador al Republicii Moldova în această ţară a deputatului liberal-democrat Chiril Lucinschi, anunţă regnum.ru, citând surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Chiril Lucinschi a declarat însă că nu a discutat cu nimeni despre acest subiect.

Cine este noul preşedinte al României | crin antonescu

Cine este noul preşedinte al României

Crin Antonescu, fostul profesor de istorie de la „Spiru Haret" este de ieri preşedinte interimar al României. Vineri seară 256 de parlamentari (din cei 370 care au exprimat voturi valide) au decis suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României. Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu va avea loc pe data de 29 iulie.

Revenit din Basarabia, să vă povestesc, aşa, o situaţie tipic Basa şi specifică Estului postcomunist. Între mine –  simplu cetăţean – şi foştii bandiţi ajunşi oligarhi şi deveniţi mari oameni de afacere şi/sau politicieni există o mulţime de legături. Avem aceeaşi şcoală, istorii şi cunoştinţe comune, pături sociale destul de apropiate sau care se intersectau, rădăcini comune etc.

acum 2 ani · comentarii (19)

Contextul internaţional şi dezvoltările contemporane ale conflictului în direcţia războiul hibrid aduc noi provocări statelor, cu atât mai mult statelor slabe. În spaţiul post-sovietic, dar nu numai, în întreaga zonă de interes rusă, războiul informaţional permite dezvoltări ce ameninţă societăţile şi comunităţile statelor din spaţiul post-sovietic.

acum 6 zile · comentarii (24)

Între 29 ianuarie şi 2 februarie, un grup de experţi din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a vizitat Republica Moldova pentru a ajuta la redactarea şi punerea în aplicare a documentelor strategice ale ţării, inclusiv strategia naţională de apărare şi strategia militară, precum şi planurile de acţiune aferente.

acum 10 zile · comentarii (11)

Unul dintre reperele în jurul căruia ar trebui să pivoteze disputa politică, economică şi socială din R. Moldova, în perspectiva alegerilor parlamentare din noiembrie 2018 este aşa numitul „furt al miliardului” (în realitate, vom vedea, sumele sunt mult mai mari). De la dispariţia banilor au trecut circa patru ani, timp în care autorităţile nu au oferit dovezi credibile că identificarea vinovaţilor este o preocupare majoră. Dimpotrivă.

acum 17 zile · comentarii (5)

Partida pro-rusă din Republica Moldova are multe componente. Cea mai cunoscută, vizibilă şi vocală e reprezentată de Preşedintele Igor Dodon, asumat pro-rus şi cu gesturi ostentative în favoarea Rusiei, ca şi cum şi-ar fi asumat rolul de reprezentant al fostei metropole imperial sovietice în Republica Moldova. Apărarea intereselor Rusiei la Chişinău, nu reprezentarea propriului popor.

luna trecuta · comentarii (21)

Igor Dodon a fost suspendat pentru a treia oară din funcţia sa de preşedinte al Republicii Moldova. În ultima săptămână s-a întâmplat de două ori, din cauza refuzului acestuia de a-şi îndeplini obligaţiile ce îi revin constituţional din rolul de preşedinte.

acum 2 luni · comentarii (12)

Am traversat o perioadă fastă pentru conflictul nistrean. Pe formatul existent, 5+2, pe abordarea curentă, Berlin plus, pe temele în discuţie – deschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc, telefonia, şcolile în limba română, accesul la terenuri şi apostilarea diplomelor – s-au făcut progrese şi aşteptăm să le vedem şi implementate.

acum 2 luni · comentarii (11)

Orice acţiune - inclusiv una politică, comunicaţională, informaţională – se judecă după finalitate. Are un obiectiv, o planificare, nişte mijloace de exprimare, instrumente, oameni, resurse şi, în final, o concluzie, o realizare. Abia ceea ce se obţine după derularea acţiunii este definitoriu pentru a marca faptul că am avut la bază o politică bună sau mai puţin bună.

acum 3 luni · comentarii (4)

Şi ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat! La un an de mandat, timp în care a urlat, s-a zbenguit, a tunat şi a fulgerat, a ameninţat şi s-a dat de ceasul morţii să întoarcă Republica Moldova spre Est, în stepele Asiei şi străfundurile Siberiei, după nenumărate vizite la Moscova în diferite calităţi, de s-au săturat oamenii ăia să-l tot vadă pe musafirul nepoftit, Igor Dodon a luat o bătaie serioasă de la locuitorii Chişinăului.

acum 3 luni · comentarii (46)
Postari Recente