Opoziţia extraparlamentară îndeamnă cetăţenii să iasă la proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele faţă de noul sistem electoral, care a fost votat joi, 20 iulie, în Parlamentul Republicii Moldova, vor continua, anunţă liderii opoziţiei extraparlamentare, Maia Sandu şi Andrei Năstase, care au vorbit despre ultimele evenimente de la Chişinău în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la PRO TV Chişinău.

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a menţionat că ceea ce s-a întâmplat ieri, adică votarea schimbării sistemului electoral, reduce semnificativ probabilitatea desfăşurării unor alegeri libere şi corecte. „Astăzi Republica Moldova s-a mişcat pe drumul dictaturii”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii.

Potrivit ei, o problemă a noului sistem este modul în care vor fi desemnate circumscripţiile, criteriile fiind extrem de vagi. „E o mare problemă pentru reprezentarea diasporei, dar cea mai mare problemă care a fost indicată şi în opinia Comisiei de la Veneţia este că acest sistem permite oamenilor cu mulţi bani să influenţeze, altfel spus, să cumpere deputaţi în următorul Parlament”, a adăugat Maia Sandu.

În replică, Vasile Bolea, deputat al Partidului Socialiştilor, a menţionat că, potrivit noii legi, desemnarea circumscripţiilor electorale va fi făcută de o comisie special constituită pentru acest lucru şi nu există niciun motiv de îngrijorare privind formarea lor. „Se va face o comisie specială, independentă, care va trasa aceste circumscripţii. În această comisie pe larg vor fi reprezentaţi toţi actorii interesaţi”, a spus Vasile Bolea.

Liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a menţionat că pentru ca să nu mai existe dezbinare în societatea moldovenească, ”trebuie schimbată clasa politică putredă care se află la guvernare”. „Sistemul electoral mixt este unul păgubos într-un stat capturat cum este Republica Moldova, controlat de un individ certat cu legea şi bunul simţ – cel care controlează justiţia, instituţiile de reglementare”, a spus Andrei Năstase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite