Opoziţia de la Chişinău, în stradă. Sute de oameni protestează în faţa Parlamentului Republicii Moldova faţă de schimbarea sistemului electoral LIVE VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Alexei Tulbure via Facebook
FOTO Alexei Tulbure via Facebook

Câteva organizaţii neguvernamentale de la Chişinău au anunţat pentru ziua de duminică, 14 mai, organizarea unui protest în faţa Parlamentului Republicii Moldova faţă de tentativa PD şi PSRM de a modifica sistemul electoral. Câteva partide de opoziţie s-au alăturat protestului.

UPDATE 14.25 După două ore de proteste, organizatorii anunţă că acesta se încheie pentru astăzi. Arcadie Barbăroşie dă asigurări că protestele vor continua şi în alte zile până proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral va fi retras.

S-a anunţat că următorul protest ar putea avea loc pe 28 mai.

UPDATE 14.20 Economistul Sergiu Tofilat: „Astăzi a fost oprită circulaţi trenurilor, chipurile din cauza condiţiilor climaterice. Salutări domnului Topală, care pupă mâna lui Plahotniuc. Nu ne opriţi! Vom lupta până retrageţi aceste proiecte”. 

UPDATE 14.15 Analistul politic Alexei Tulbure: „Este un miting şi manifestare a nemulţumirii civice (...) Aici nu-s 3-4 mii de oameni, aici sunt 3 milioane de moldoveni care spun nu schibării sistemului electoral”. 

UPDATE 14.05 Fostul deputat PPCD Valentina Cuşnir: „Noi le spunem clar: Nu ne trebuie schimbarea sistemului de vot. Vrem pe voi să vă schimbăm”.  

UPDATE 13.55 Diplomatul Andrei Popov: „Este foarte important ca fiecare din cei care au venit aici să aducă acasă lumină şi să aducem lumina în Moldova (...) Acest sistem mixt va duce la întărirea celor care deja sunt puternici şi au bani şi slăbirea celor care nu au bani, dar au demnitate”. 

UPDATE 13.25 Interpretul Cătălin Josan: „Nu au ei atâţia bani, cât curaj avem noi”. 

UPDATE 13.00 Jurnalistul Constantin Cheianu, în faţa protestatarilor: Aliatul lor este frica noastră. Frica celor care-i urăsc, dar se tem să vină la proteste. 

UPDATE 12.55 Şi jurnalista Nata Albot este prezentă la eveniment. Aceasta a criticat în mod special mass-media afiliată puterii: „Singura noastră armă este onestitatea adevărul şi lumina pe care o purtăm în suflet”. 

Printre persoanele care au mai vorbit deja în faţa mulţimii sunt activistul civic Dumitru Alaiba, economistul Sergiu Tofilat, directorul IPP, Arcadie Barbăroşie, juristul Vlad Gribincea etc.

UPDATE 12.45 Maia Sandu se adresează cetăţenilor printr-o postare LIVE pe Facebook, de la eveniment: Vrem să ne alegem singuri deputaţii, acest lucru să nu fie decis de Plahotniuc şi Dodon. 

Partidele care s-au alăturat protestului sunt Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Nostru, Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Cele trei partide şi-au îndemnat simpatizanţii să iasă la protest şi să ceară retragerea proiectului de lege ce prevede trecerea la sistemul electoral mixt, ce presupune ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe circumscripţii uninominal, iar restul 51 pe liste de partid, precum este actualmente.

Lidera PAS, Maia Sandu, a îndemnat politicienii să nu iasă pe scenă la megafon, dar să stea printre manifestanţi.

Amintim că la propunerea şefului statului, prin intermediul PSRM, pe ordinea de zi a Parlamentului a fost introdus şi votat proiectul de lege ce prevede trecerea la sistemul mixt de vot. Acesta a fost votat în prima lectură de către 74 de deputaţi din PDM, PSRM şi Grupul Popular European.

În rezultat, democraţii au renunţat la votul uninominal, propus de Vlad Plahotniuc, în favoarea celui mixt. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că proiectul de lege respectiv va fi adoptat în lectura a doua doar dacă Comisia de la Veneţia îl va aviza pozitiv.

O parte din societatea civilă, dar şi unele partide de opoziţie se opun schimbării sistemului electoral. Astfel, chiar în ziua de vineri, 5 mai, când a fost adoptat în prima lectură proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt de vot, unii reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, printre care Maia Sandu, Andrei Năstase, Dmitri Ciubaşenco, au chemat lumea în stradă, în faţa Parlamentului, pentru a se opune acestei modificări. De atunci, au fost organizate trei proteste la care au participat peste 100 de oameni.

Unii experţi au atenţionat opinia publică că de fapt Plahotniuc anume sistemul mixt şi-l doreşte pentru a se menţine la putere, iar între Dodon şi liderul PDM ar exista un scenariu bine pus la punct pe acest subiect.

Pe de altă parte, experţii susţin că sistemul mixt sau uninominal dezavantajează anume partidele de opoziţie, extraparlamentare, deoarece au resurse financiare şi mediatice insuficiente de a faca faţă partidelor mari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite