Ombudsmanul solicită asigurarea accesului imediat al avocaţilor la Veaceslav Platon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
platon captura video privesc.eu

Oficiul Avocatului Poporului cere Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor repunerea neîntârziată în drepturi a deţinutului Veaceslav Platon, prin asigurarea accesului imediat al avocaţilor la omul de afaceri, a accesului la informaţie şi la asistenţă medicală.

Într-un aviz cu recomandări expediat ANP se menţionează că persoanei vizate i s-a încălcat în mod grosolan dreptul la apărare, dat fiind că, timp de aproximativ o lună, Veaceslav Platon nu are posibilitatea să se întâlnească cu avocaţii. La fel, se constată violarea flagrantă a drepturilor deţinutului de acces la informaţii şi la asistenţă medicală, transmite IPN.

Ombudsmanul Maia Bănărescu, citată într-un comunicat de presă al Oficiului, menţionează că evoluţiile de ultimă oră în cazul deţinutului Platon reflectă o diminuare dramatică a valorii institutului juridic de apărare în Republica Moldova. Această stare de lucruri este apreciată ca fiind extrem de periculoasă din perspectiva protecţiei drepturilor şi libertăţilor omului şi consolidării statului de drept în Republica Moldova.

Maia Bănărescu consideră inadmisibile orice justificări de ordin logistic sau financiar invocate de autorităţile responsabile atunci când sunt afectate drepturile omului şi demnitatea umană. Ombudsmanul accentuează că, potrivit recomandărilor europene, avocaţii trebuie să aibă acces la clienţii lor, în mod special la cei privaţi de libertate.

Ombudsmanul mai cere iniţierea şi desfăşurarea unei anchete interne cu privire la legalitatea acţiunilor sau inacţiunilor administraţiei Penitenciarului nr.13, care au generat încălcarea gravă a drepturilor deţinutului, precum şi tragerea la răspundere disciplinară a persoanelor responsabile din cadrul instituţiei. Ombudsmanul intenţionează să sesizeze Procuratura privind intentarea unei proceduri penale în privinţa persoanelor cu funcţii de răspundere din cadrul Penitenciarului nr. 13 care au comis încălcări ce au generat lezarea drepturilor şi libertăţilor omului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite