Om de afaceri care şi-a ispăşit pedeapsa în dosarul fraudelor bancare: Unii procurori au beneficiat de banii furaţi din sistemul bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denis Urechi IPN

Procuratura din Republica Moldova, în actuala ei componenţă, nu este capabilă să ducă la bun sfârşit dosarul penal privind frauda bancară. O declaraţie publică în acest sens, adresată Guvernului şi Parlamentului, a făcut Denis Urechi, om de afaceri condamnat în dosarul „furtului miliardului”, eliberat din detenţie după trei ani şi jumătate.

Într-o conferinţă de presă la IPN, omul de afaceri a declarant că o bună parte din procurori sunt implicaţi în schema de furt. „Cel mai grav este că, pe lângă faptul că au protejat schema de furt”, a declarat Denis Urechi. El afirmă că unul dintre beneficiarii finali ai banilor furaţi din sistemul bancar este chiar procurorul general, Eduard Harunjen.

Omul de afaceri susţine că s-a adresat de mai multe ori fostului preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, dar şi fostului şef de la SIS, Vasile Botnari, dar toate cererile depuse au rămas fără răspuns. Denis Urechi a apelat şi la preşedintele României, Klaus Iohannis, fiind sesizată conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

„Cred că guvernarea nouă este interesată să elucideze frauda bancară, sunt gata să prezint toate actele. Sunt gata să contribui cu ce se poate pentru a elucida acest fapt. Motivaţia mea este ca frauda bancară fie descoperită”, a declarat omul de afaceri.

Denis Urechi a mai spus că se fac presiuni asupra sa şi a familiei sale şi că este ameninţat cu rejudecarea unor cauze, cu emiterea unor hotărâri false, de către judecătorul Veniamin Chihai. 

„Acesta a sustras acte din dosar pentru a falsifica o hotărâre de judecată cu scopul de a face presiuni asupra mea în vederea retragerii plângerilor penale depuse împotriva membrilor grupului criminal care a furat banii din sistemul bancar al Republicii Moldova”, a afirmat Denis Urechi.

Denis Urechi a fost condamnat definitiv, în 2012, la patru ani de închisoare pentru că ar fi prezentat acte false la Banca de Economii. Acesta şi-a ispăşit pedeapsa în Penitenciarul nr. 4 Cricova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite