Noul punct de trecere a frontierei de stat „Palanca”, inaugurat după renovare. Pavel Filip: Acest punct de trecere ne aduce şi mai aproape de Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO border.gov.md
FOTO border.gov.md

Noul punct de trecere a frontierei de stat „Palanca”, administrat în comun de vameşii şi poliţiştii de frontieră din Republica Moldova şi Ucraina, a fost inaugurat vineri, 28 decembrie, după renovări. Odată cu extinderea punctului de trecere, timpul de aşteptare în vamă se va reduce, promit autorităţile, citate de IPN.

Premierul Pavel Filip a declarat, în cadrul inaugurării, că pentru ambele state acest eveniment este unul important. Premierul a mulţumit părţii ucrainene, dar şi Uniunii Europene pentru sprijinul financiar acordat. În opinia sa,  este un exemplu de utilizare eficientă a banilor din UE în folosul cetăţenilor.

„Am reuşit să construim aici o infrastructură modernă, europeană. Acest punct de trecere, construit după standardele europene, ne aduce şi pe noi mai aproape de Europa”, a declarat premierul.

„Într-o lume în care ne confruntăm constant cu provocări, iar arhitectura securităţii se schimbă în permanenţă, protejarea propriilor frontiere, desigur, este un obiectiv strategic. Totodată, pentru noi este important sprijinul pe care îl simţim din partea prietenilor noştri din Ucraina”, a mai spus prim-ministrul. Pavel Filip l-a asigurat pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, prezent la eveniment, că Moldova este alături de autorităţile de la Kiev în demersurile de apărare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

La rândul său, Petro Poroşenko, a menţionat că nu este vorba despre un simplu punct de trecere a frontierei, nu este doar scurtat timpul de traversare a frontierei dintre două state prietene, Ucraina şi Republica Moldova, ci va fi un control comun al paşapoartelor, vor fi proceduri vamale comune, totul întru binele cetăţenilor. Potrivit şefului statului ucrainean, acest punct de trecere a frontierei va avea un rol important şi în combaterea contrabandei şi a infracţiunilor transfrontaliere. Petro Poroşenko a declarat că este foarte important că Ucraina şi Republica Moldova îşi îndeplinesc obligaţiile faţă de partenerii europeni.

Bugetul proiectului se cifrează la 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt bani acordaţi de UE, iar 1,68 milioane euro – de Guvernul Republicii Moldova.

Adrian Bejenaru, managerul proiectului, a declarat pentru presă că noua construcţie este amplasată pe un teritoriu de 2,5 hectare şi include o clădire administrativă modernă, cu peste 30 de birouri pentru angajaţii Serviciului Vamal şi cei ai Poliţiei de Frontieră din cele două ţări. De asemenea, sunt spaţii special amenajate pentru controlul autoturismelor şi camioanelor, dar şi o sală de aşteptare pentru şoferii de camioane. Pe sensul de intrare şi de ieşire sunt prevăzute în total zece benzi: Punctul de trecere are şi un post de control pietonal, pentru persoanele care traversează frontiera pe jos sau cu bicicleta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite