Nicolae Osmochescu: Felul cum este promovat referendumul iniţiat de Dodon are caracter populist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul constituţional Nicolae Osmochescu consideră că referendumul anunţat de preşedintele Igor Dodon cel mai probabil va avea loc, însă nu se cunoaşte care vor fi rezultatele şi dacă va fi prezenţă. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul a declarat că iniţiativa şefului statului este legală, însă felul în care este promovat referendumul are un caracter populist, transmite IPN.

„Cine poate spune: are nevoie un preşedinte de împuterniciri suplimentare sau nu are nevoie? Un cetăţean, care nu cunoaşte bine toate subtilităţile unui proces legislativ şi corelaţiile între preşedinte şi Parlament, şi Guvern sau totuşi legislativul, pe care îl criticăm şi eu îl critic foarte des, că merită, cu toţi transfugii, cu toată tabăra aceasta de la stânga la dreapta, dar au cât de cât experienţă. Desigur că e greu de răspuns”, a notat expertul.

Potrivit lui Nicolae Osmochescu, la urnele de vot trebuie să se prezinte 50%+1 alegători. Expertul a dat exemplul referendumului din 2010, când la urne s-au prezentat mai puţini alegători decât era nevoie. Pe de o parte, unii sunt pentru referendum şi sunt foarte aprinşi ca acesta să aibă loc. Pe de altă parte, majoritatea este absolut apatică, notează Osmochescu.

Preşedintele Igor Dodon a semnat pe 28 martie un decret privind desfăşurarea unui referendum consultativ republican. Plebiscitul urmează să aibă loc pe 24 februarie, iar cetăţenii vor răspunde la patru întrebări, legate de convertirea în datorie de stat a creditelor de urgenţă acordate de BNM celor trei bănci falimentare, de acordarea preşedintelui a împuternicirilor de dizolvare a Parlamentului în alte condiţii decât cele prevăzute în prezent. Alegătorii vor fi întrebaţi dacă susţin reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71, dar şi predarea în şcoli a Istoriei Moldovei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite