Negocieri de curtoazie la Viena. Autoritățile de la Tiraspol nu au fost gata să dea un răspuns pozitiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La întâlnirea informală din capitala Austriei s-a stabilit o nouă întrevedere neoficială.Autorităţile moldovene speră să fie reluate tratativele în problema transnistreană, chiar dacă reprezentanţii Tiraspolului nu şi-au formulat poziţia.

Libera circulaţe a persoanelor şi bunurilor între cele două maluri, predare în grafie latină în şcolile din stânga Nistrului, situaţia din Zona de Securitate şi condamnarea lui Ernest Vardanean şi Ilie Cazac, au fost principalele subiecte de pe agena discuţiilor de la Viena.

Atât reprezentanţii moldoveni, cât şi mediatorii internaţionali fac pronosticuri pozitive în ceea ce priveşte reluarea dialogului oficial dintre Moldova şi Transnistria. „Am abordat subiectul reluării discuţiilor asupra determinării statutului regiunii transnistrene în cadrul Moldovei, dar deocamdată autorităţile de la Tiraspol nu au fost gata să dea un răspuns pozitiv. Totuşi, avem încrederea că vom găsi toate condiţiile pentru a relua negocierile oficiale", afirmă Eugen Carpov, vicepremier, responsabil pentru reintegrare. Acesta mai spune că reluarea tratativelor oficiale va fi pusă pe agenda următoarei reuniuni, programată în luna aprilie.

Într-un interviu acordat reporterilor de la „Euobserver", Miroslav Lajcak, Reprezentantul Special al Uniunii Europene în Moldova, care a participat la negocieri, a spus că nu există conflicte de nerezolvat. „Totul depinde de dorinţa politică a participanţilor implicaţi", constată Miroslav Lajcak.

„CHIŞINĂUL TREBUIE SĂ INSISTE"
Potrivit lui Ion Manole, expert în problema transnistreană, întâlnirea de la Viena a fost doar una „de cunoaştere". El s-a referit la noua conducere a OSCE, la Reprezentantul Special al UE şi la cel al Moldovei. „Chişinăul trebuie să insiste, nu să paseze problema în ograda OSCE, UE sau a SUA. Le-aş recomanda autorităţilor să pregătească un plan de acţiuni şi o strategie pe termen scurt în ceea ce priveşte conflictul transnistrean", a spus Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-Lex.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite