Moscova acuză Chişinăul de rusofobie după ce a fost promulgată legea ce interzice propaganda rusă în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că adoptarea legii ce interzice transmisiunea programelor informativ-analitice din Rusia în Republica Moldova discriminează mass-media rusă. Potrivit ei, parlamentarii care au votat legea sunt rusofobi.

„Din păcate, suntem nevoiţi să constatăm că este un act evident de discriminare a mass-media rusă şi este o acţiune ce are un caracter consecvent în provocările antiruseşti a majorităţii parlamentare de la Chişinău. Ne rezervăm dreptul pentru contramăsuri”, a declarat Maria Zaharova joi, 11 ianuarie, pentru agenţia de presă TASS.

Reprezentantul MAE de la Moscova a menţionat că, prin adoptarea legii respective, forţele rusofobe moldoveneşti încă o dată şi-au impus voinţa lor populaţiei şi au îngrădit dreptul oamenilor la accesul liber la informaţie.

„Acest fapt demonstrează că ţara (Moldova) tot mai mult se îndepărtează de la normele democratice, alunecând spre un regim totalitar care luptă cu punctele de vedere de alternativă”, a spus Zaharova.

Ea a adăugat că acţiunile Chişinăului trebuie analizate nu doar de instituţiile specializate ale OSCE.

„Ar fi interesant să auzim o poziţie oficială a structurilor europene în această privinţă, să vedem cum corespunde curăţarea spaţiului informaţional cu valorile europene”, a conchis Maria Zaharova.

După ce Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcţie pentru că a refuzat să promulge legea care interzice propaganda rusă în Republica Moldova, aceasta a fost promulgată miercuri, 10 ianuarie, de către preşedintele interimar al ţării, speakerul Andrian Candu.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, prin care se propune interzicerea propagandei ruse în Republica Moldova, a fost votat de Parlament joi, 7 decembrie, în două lecturi. Proiectul de lege a fost susţinut de către 61 de deputaţi.

Legea are drept obiectiv lupta cu propaganda şi manipularea din exteriorul ţării, care poate aduce grave prejudicii securităţii informaţionale a statului şi cetăţenilor săi. Autorii se referă în special la propanda rusă.

Legea se referă strict la limitări ce ţin de emisiunile informativ-analitice şi militare din Rusia. Autorii proiectului de lege au dat asigurări că aceasta nu va afecta în niciun fel retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de divertisment sau a altor tipuri de programe ale posturilor de televiziune din afara ţării care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. 

Igor Dodon a declarat că este inadmisibil ca cetăţenii care au jurat credinţă statului român să decidă politica statului moldovenesc. 

„Este o cenzură bazată pe duble standarde, în stilul democraţilor, aflaţi la guvernare. De ce se trece cu vederea media care promovează deschis lichidarea statalităţii Republicii Moldova? Referitor la informarea cetăţenilor, există multe posibilităţi prin care ei vor putea avea acces la ştirile cenzurate politic”, a notat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite