MODA ÎN PARLAMENT Află ce spun stiliştii despre felul în care se îmbracă aleşii poporului. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cravatele în dungi au ieşit din modă
Cravatele în dungi au ieşit din modă

După o vacanță binemeritată, politicienii au revenit la cârma statului. Odihniți și plini de idei, aceștia și-au etalat costumele noi și au pășit țanțoș pe covorul roșu. Legislatorii n-au scăpat neobservaţi nici de ochiul critic al designerilor și stiliștilor, care i-au lăudat pe unii pentru alegerea făcută și i-au criticat pe ceilalţi.

Cine crede că managementul politic şi moda sunt două domenii cu totul opuse, greşeşte amarnic. Şi în politică se nasc tendinţe, cred designerii. „Datorită funcţiilor pe care le au, aleşii poporului fac parte din categoria de persoane care trebuie să arate întotdeauna la patru ace. Nu în ultimul rând, vestimentaţia pe care o adoptă trebuie să reflecte mesajul pe care doresc să-l transmită", spune creatorul de modă Daniel Racoviţă.

Chiar dacă afară e deja octombrie, doamnele deputat nu au renunţat la culorile deschise, pastelate. Liliana Palihovici, vicepreşedinte al Parlamentului, comunistele Violeta Ivanov şi Ala Mironic au optat pentru taioare în nuanţe de roz pal, gri deschis şi crem pentru prima şedinţă din sesiunea toamnă-iarnă. Şi bine au făcut, punctează creatorul de modă.

  

Costumul negru este potrivit pentru un look oficial Bobul este tunsoarea potrivită pentru femeile deputat Stiliştii recomandă ca mâneca sacoului să fie cu doi centimetri mai scurtă decât cea a cămăşii

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

„Deşi sunt mai recomandate femeilor cu tenul măsliniu şi părul închis la culoare, culorile pastel rămân pe val şi în sezonul rece. Sunt feminine, elegante, fără însă a fi exagerate sau agresive", notează Racoviţă. Chiar şi costumele „all-black" se menţin pe poziţii. Fără a da greş sau a ieşi din tipare, democrata Stella Jantuan mizeză de cele mai multe ori pe negru şi în materie de accesorii. „Negrul e sobru, îl poate purta oricine, o culoare demnă de un look oficial. Fie că este vorba de un taior clasic sau unul cu pantaloni, cu o ţinută de culoare neagră treci cu brio testul vestimentar într-o şedinţă de Guvern", explică designerul.

„PLĂCUTE ŞI LA UMBLET, ŞI LA PORT"

Ceea ce greşesc majoritatea reprezentantelor sexului frumos din Parlament sunt combinaţiile de accesorii. „E timpul deja ca femeile să ţină minte că nu se mai potrivesc pantofii cu geanta, ci cu bluza sau eşarfa", spune stilistul. Un exemplu bun la această categorie este deputata PCRM Zinaida Chistruga care a optat pentru o pereche de pantofi mov din piele întoarsă, asortaţi la un şal din mătase în aceaşi nuanţă. Nici rolul genţii nu este mai puţin semnificativ. „Poşeta unei parlamentare trebuie să fie de calitate, în primul rând, apoi funcţională. Să fie plăcută, aşa cum spunea Eminescu, «şi la umblet, şi la port»", conchide creatorul de modă.

În cazul bărbaţilor politicieni, regulile sunt mai restrânse, la fel ca şi opţiunile vestimentare pe care le au. „Mă bucur să remarc că în ultimii ani, tot mai mulţi actori politici investesc în ţinute de firmă, cu croieli simple şi lungimi potrivite. Le-aş sugera unora să înlocuiască cravatele în dungi cu cele în buline. La fel, să renunţe la pantofii cu botul ascuţit şi la costumele gri metalizat", recunoaşte specialistul. Se pare că prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc este unul dintre cei care ascultă de sfaturile stiliştilor: costum care îi vine ca turnat, cămaşă asortată cu bulinele cravatei şi pantofi negri din piele, în pas cu noile tendinţe.

Bobul, tunsoarea potrivită doamnelor deputate

Nu mai puţin importantă decât vestimentaţia politicienilor este și frizura pe care o au. Regula numărul unu, potrivit hair-stylist-ului Victor Micușa, este să nu uite să dea pe la salon măcar o dată la două săptămâni. „Doamnele din Parlament trebuie să aibă părul impecabil, în fiecare zi. Pentru că acest proces cere timp, le-aș sfătui să opteze pentru tunsoarea bob, care este cel mai ușor de aranjat", specifică stilistul.

Victor Micușa mai precizează că părul lung nu li se potrivește doamnelor deputat, care riscă să arate ca niște „sirene bătrâne". În ceea ce privește gama de culori la modă în noul sezon, specialistul dă undă verde pentru cărămiziu, arămiu, ciocolată, cognac sau piersică. Chiar dacă nu au atâtea bătăi de cap cu podoaba capilară, bărbaţii politicieni trebuie să-și menţină o tunsoare echilibrată și să-și tundă, dacă e cazul, sprâncenele. Printre cei care au cea mai mare grijă de tunsoarea lor, expertul i-a evidenţiat pe Vlad Plahotniuc și Vlad Filat.

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite