Militarii ruşi patrulează ilegal în Zona de Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) semnalează un nou caz de aflare ilegală în Zona de Securitate a militarilor din Grupul operativ al trupelor ruse (GOTR), transmite IPN cu referire la un comunicat al Delegaţiei.

În legătură cu aplicaţiile militare desfăşurate ilegal în ajun pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din satul Târnauca şi în preajma podului de pietoni peste râul Nistru din Tiraspol, şeful militar superior al Forţelor de Menţinere a Păcii din partea Republicii Moldova împreună cu reprezentanţii Misiunii OSCE în Moldova s-au deplasat, în dimineaţa zilei de 15 august, la faţa locului pentru a monitoriza situaţia pe acest segment al Zonei de securitate.

Deşi aceştia se deplasau cu automobile cu simbolica Forţelor de Pacificare şi a OSCE, în apropierea locului desfăşurării aplicaţiilor recente, au fost stopaţi de o „patrulă militară” compusă din şapte persoane fără însemne de apartenenţă, care le-a îngrădit mişcarea.

În discuţie, membrii patrulei au recunoscut că fac parte din GOTR. După o perioadă de circa 30 de minute, suficientă pentru a ascunde alte eventuale prezenţe militare în zonă, patrula s-a retras, iar şeful militar superior al FMP din partea Republicii Moldova împreună cu reprezentanţii Misiunii OSCE în Moldova, continuându-şi mişcarea în teren, nu au fost în măsură să constate situaţia reală.

De notat că patrula militară a GOTR se afla în Zona de securitate ilegal, fără acceptul / coordonarea cu CUC şi Comandamentul Militar Întrunit.

Aceste acţiuni ale GOTR, care continuă şirul de încălcări ale mecanismului stabilit de monitorizare a situaţiei şi de asigurare a regimului în Zona de Securitate, dar şi cel al desfăşurării misiunii de pacificare, nu pot fi calificate altfel decât o provocare repetată ce generează noi tensiuni în Zona de Securitate.

Delegaţia Republicii Moldova în CUC cheamă insistent toate componentele Comisiei să respecte obligaţiunile privind regimul în Zona de Securitate pe malurile râului Nistru, care decurg din Acordul cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului militar în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992.

Adunarea Generală a ONU a votat pe 23 iunie Rezoluţia „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, proiectul căreia a fost propus de Republica Moldova, având în calitate de coautori alte 11 state ale lumii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite