Mihai Ghimpu: Dorin Chirtoacă nu poate fi revocat înainte de termen prin referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pl.md
FOTO pl.md

Primarul general suspendat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, nu poate fi revocat din funcţie înainte de termen prin referendum. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

Potrivit liderului liberalilor, există neconcordanţe între Codul electoral şi Legea cu privire la administraţia publică locală. Mihai Ghimpu susţine că în capitolul din lege privind activitatea primarului nu există stipulată posibilitatea de a-l revoca din funcţie pe acesta înainte de termen prin referendum. 

„Aici o să analizăm şi poate o să sesizăm şi Curtea Constituţională. Nu poate exista revocarea primarului înainte de termen prin referendum”, spune Mihai Ghimpu.

Totodată, preşedintele PL menţionează că în Codul electoral este stipulat că revocarea primarului prin referendum se efectuează în cazul în care nu respectă interesele comunităţii, nu exercită în mod adecvat atribuţiile de ales local prevăzute de lege, încalcă normele morale şi etice, fapte confirmate în modul stabilit. În opinia lui, trebuia o instituţie sau o instanţă de judecată să stabilească aceste încălcări. 

„Ce a încălcat primarul? Iată de aici trebuia să pornească judecătorul care a examinat cererea socialiştilor de a înregistra semnăturile acumulate pentru iniţierea referendumului”, a afirmat Mihai Ghimpu.

Liderul liberal a menţionat că dosarele intentate primarului municipiului Chişinău constituie o comandă politică.

Marţi, 12 septembrie, Consiliul municipal Chişinău a stabilit data referendumului local de revocare din funcţie a primarului general Dorin Chirtoacă. Locuitorii capitalei şi cei din suburbii vor fi aşteptaţi la urne în data de 19 noiembrie. Decizia s-a luat cu 26 de voturi din totalul de 51 de consilieri. Dorin Chirtoacă este prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal şi este cercetat în cadrul unor dosare legate de corupţie şi trafic de influenţă. Acesta pledează nevinovat  

Colectarea semnăturilor pentru referendumul de revocare a primarului general al capitalei a fost iniţiată de către Partidul socialiştilor din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite