Maxim Lebedinschi: Motivele care au stat la baza suspendării lui Igor Dodon trebuiau lichidate prin negocieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Maxim Lebedinschi, consilierul preşedintelui Igor Dodon, susţine că într-un stat democratic nu trebuie să se impună o anumită poziţie. Consilierul s-a referit la poziţia majorităţii parlamentare în raport cu şeful statului, care a fost suspendat temporar pentru că a refuzat să promulge mai multe legi. Maxim Lebedinschi spune că anume impunerea unei poziţii a fost  motivul pentru care s-a ajuns la această situaţie, transmite IPN.

„Toate aceste situaţii urmau a fi lichidate prin negocieri, aşa se face. Aşa este firesc şi normal. Toate problemele legate de stat şi interesul statului urmează să fie luate prin decizii politice, negocieri şi printr-o balansare echilibrată”, a declarat Maxim Lebedinschi.

Potrivit lui Maxim Lebedinschi, Curtea Constituţională ar trebui să balanseze în afara politicului şi să ofere un echilibru între instituţiile statului şi în societate.

Purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, se întreabă câte cazuri în lume sunt când un preşedinte încalcă Constituţia? „În contextul în care Parlamentul sau majoritatea parlamentară şi-a asumat actul guvernării în Republica Moldova, ea trebuie să fie sigură că culege roadele acelei guvernări. Deci, trebuie să fie sigură că persoana pe care o numeşte sau actul normativ pe care îl promovează va aduce efecte pozitive societăţii ca să poată da un răspuns la sfârşit”, este de părere Vitalie Gamurari.

Purtătorul de cuvânt al PDM numeşte suspendarea lui Igor Dodon drept act de depăşire a situaţiei, în contextul în care preşedintele nu şi-a îndeplinit obligaţiunile. Potrivit lui, acesta este un vacuum juridic pentru care Curtea Constituţională a găsit soluţie.

Luni, 10 decembrie, preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie, pentru a cincea oară. O hotărâre în acest sens a fost pronunţată de către Curtea Constituţională, ca urmare a unei sesizări înaintate de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu şi deputatul PDM Sergiu Sîrbu. Autorii sesizării au solicitat interimatul funcţiei de preşedinte pentru a fi promulgate cinci legi, printre care Codul serviciilor media audiovizuale, legea prin care terenul fostului Stadion Republican este transmis Ambasadei Statelor Unite ale Americii pentru edificarea noului sediu al misiunii diplomatice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite