Maia Sandu renunţă la mandatul de deputat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Maia Sandu renunţă la mandatul de deputat în condiţiile incompatibilităţii cu funcţia de prim-ministru, transmite IPN.

„Din păcate, din cauza sistemului mixt prost gândit şi prost implementat de PDM, Parlamentul va avea, pentru o perioadă de câteva luni, mai puţin de 101 deputaţi aşa cum prevede Constituţia. Şi asta se întâmplă din cauza lipsei totale de responsabilitate a PDM-ului, dar şi a dorinţei bolnave de putere a lui Plahotniuc. Când a impus sistemul mixt, PD s-a gândit la un singur lucru – cum să se menţină la putere împotriva dorinţei cetăţenilor”, menţionează Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Politiciana a menţionat că, aşa cum au promis, în curând va fi anulat sistemul mixt, se va reveni la sistemul proporţional, care va fi îmbunătăţit semnificativ, inclusiv prin facilitarea votului în diasporă. „Cetăţenilor din diasporă, care mi-au acordat votul şi m-au sprijinit printr-o mobilizare exemplară, le promit că voi face tot ce pot pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor aici, acasă, dar şi a celor care domiciliază în afara ţării”, menţionează Maia Sandu, care a câştigat mandatul de deputat în circumscripţia uninominală nr. 50 din Europa de Vest.

Potrivit Codului Electoral, în cazul în care candidatul care a câştigat la alegeri pe o circumscripţie se retrage, în acea circumscripţie uninominală se organizează alegeri noi. La fel, urmează să se întâmple şi în circumscripţia, câştigată de Andrei Năstase, care a fost numit vicepremier, ministru al afacerilor interne.

Acum aproximativ o lună, deputaţii au votat în prima lectură anularea sistemul electoral mixt. Pentru lectura a doua, deputaţii urmează să vină cu o precizare privind organizarea alegerilor noi în circumscripţiile uninominale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite