Maia Sandu: Un guvern minoritar e cu riscuri mari, dar alternativele nu sunt mai bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Un guvern minoritar ar putea să reziste câteva luni, dar ar putea să reziste şi un an de zile, susţine co-preşedinta Blocului ACUM, care a enunţat anterior această formulă pentru viitoarea guvernare. Potrivit politicienei, un guvern minoritar reprezintă riscuri mari, dar alternativele nu sunt mai bune şi acest lucru este înţeles şi de partenerii externi, transmite IPN.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate a declarat că partenerii externi ai Republicii Moldova înţeleg că situaţia este dificilă, dar înţeleg şi faptul că, dacă ar fi un guvern minoritar angajat în raport cu valorile europene, atunci şansele ar fi mai mari ca să se avanseze şi în lipsa unui sprijin majoritar în Parlament. Aceasta în condiţiile în care există „un regim oligarhic care zice că totul e bine şi frumos şi declară că întreprinde acţiuni, dar de fapt nu face nimic”.

„Noi spuneam că este nevoie în acelaşi timp cât ne ocupăm de curăţarea sistemului, să menţinem lucrurile normale în ţară şi să revenim la situaţia bugetară. În bugetul pentru anul acesta au fost incluse surse de finanţare externă a deficitului, care nu se materializează. Şi dacă nu se întâmplă nimic rapid, atunci nu au cum să se materializeze, pentru că programul cu Fondul Monetar Internaţional expiră în toamnă”, a menţionat politiciana în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În opinia sa, situaţia economică este complicată, însă dacă rămân aceiaşi oameni, care nu sunt interesaţi şi nici capabili să evite o criză, iar apoi să îmbunătăţească situaţia economică, în câţiva ani, situaţia va fi şi mai gravă. Însă, spune politiciana,  regimul va cădea oricum, dar lucrurile vor fi şi mai grave.

Maia Sandu consideră că procesul de dezoligarhizare, pe care îl propune ACUM, reprezintă un proces de tranziţie, care sperie, însă chiar şi aşa, în opinia sa, instituţiile statului trebuie eliberate din captivitate. Potrivit liderei PAS, chiar dacă nu se reformează instituţia în întregime, prin acea „decapitare” este emis un semnal foarte clar în societate. Şi societatea, în viziunea sa, are nevoie de astfel de semnale ca să prindă la curaj şi asta o spun primarii şi alţii care simt greutatea acestui regim. „Aceste lucruri pe care le propunem noi ar înseamnă un cutremur major totuşi pentru sistemul oligarhic, după care ne putem opri aici dacă nu se vrea să se meargă mai departe. Mergem în alegeri anticipate. Cel puţin avem alegeri anticipate mai libere şi mai corecte, pentru că avem alt sistem electoral”, a notat politiciana.

Co-preşedinta Blocului ACUM a mai spus că, dacă se ajunge la alegeri anticipate, acestea urmează să fie organizate în baza sistemului electoral proporţional. Şi în acest sens, speră ca socialiştilor să le ajungă curaj să voteze modificarea sistemului, în condiţiile în care noul sistem, pentru care a votat şi PSRM, nu a adus avantaje decât Partidului Democrat.

Cât ţine de formula în care PAS şi Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr vor merge la următoarele alegeri, Maia Sandu a declarat că acest aspect va fi analizat, pentru că nu este bătută în cuie o formulă anume. Potrivit ei, în mare, echipa ar fi aceeaşi, însă aceasta nu înseamnă că nu s-ar face şi nişte schimbări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite