Maia Sandu, atac la CSP după iniţierea concursului de desemnare a procurorului general: Nu a înţeles că perioada când puteau numi persoane corupte a trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu gov.md

Premierul Maia Sandu a declarat că decizia Consiliului Superior al Procuraturii de a demara concursul pentru funcţia de procuror general, ignorând iniţiativele şi demersurile noii alianţe de guvernare de a schimba modalitatea de alegere a procurorului general, reprezintă o sfidare a aşteptărilor tuturor cetăţenilor.

„Au lansat acest concurs chiar dacă există un proiect de lege votat în prima lectură de Parlament, prin care se schimbă procedura de alegere a procurorului general, cât şi mai multe demersuri referitoare la reforma Procuraturii. Se pare că CSP nu a înţeles că perioada când puteau numi în funcţii persoane corupte ca Harunjen, Popa sau Beţişor a trecut”, a afirmat Maia Sandu într-un briefing de presă.

Maia Sandu consideră că acţiunea de astăzi a CSP confirmă că Procuratura nu este independentă: „Ce doreşte acest consiliu? Să arate cât poate continua dezmăţul? Să ne spună că-i va sluji pe corupţi în continuare cum l-au slujit pe Plahotniuc? Prin această decizie au demosntrat că nu sunt capabili să facă reforme din interior”.

„De aceea, Guvernul se va implica mult mai serios. Gravitatea problemei necesită soluţii de criză. Săptămâna viitoare, vom discuta în şedinţa Guvernului crearea de urgenţă a Biroului de combatere a corupţiei şi reforma justiţiei pe lângă prim-ministru, care va include pe lângă reprezentanţi ai societăţii civile şi experţi internaţionali, conducători ai tuturor instituţiilor responsabile de domeniul justiţiei şi anticorupţie”, a spus Maia Sandu.

Premierul a subliniat Guvernul„va avea un cuvânt greu de spus în curăţarea Guvernului şi alegerea noului procuror general”.

„Vom insista pe comisii de evaluare străină cu implicarea experţilor străini, începând cu cel mai înalt nivel al organelor de drept şi procuraturii”, a menţionat Maia Sandu.

De precizat că, potrivit legii actuale, CSP este organul care desemnează un procuror general, iar şeful statului îl numeşte în funcţie. Acuala guvernare însă vrea să modifice legea, aşa încât Parlamentul să desemneze procurorul general, iar preşedintele ţării să-l numească în funcţie.

Consiliul Superior al Procurorilor a anunţat astăzi, 9 august, concursul pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general. Data limită de depunere a dosarelor este 10 septembrie, transmite IPN. În cadrul şedinţei, ministra Lustiţiei, Olesea Stamate, a propus ca acest concurs să fie amânat pentru luna septembrie întrucât este în proces de modificare Legea procuraturii.

Adrian Bordianu, membru CSP, procuror detaşat, a declarat că iniţiativa legislativă e „iniţiativă legislativă, însă vacanţa funcţiei a survenit pe 12 iulie”. Potrivit lui, există o lege şi ea trebuie aplicată. „Durata de depunere a actelor, prevăzută în legea actuală este nu mai puţin de 30 de zile calendaristice. 30 de zile calendaristice pentru depunerea actelor eu cred că o fi suficient pentru ca politicul să vadă – urmează de intervenit pe această lege sau nu urmează de intervenit pe această lege”, a notat Adrian Bordianu.  

Ministra justiţiei consideră că este mai rezonabil să fie amânată desfăşurarea concursului decât să fie anulat în cazul în care se modifică legea.

Preşedinta CSP, Angela Motuzoc, a declarat că nu există justificări care să împiedice desfăşurarea concursului acum. „Noi nu putem să ne ascundem după nişte motive ipotetice. Nu putem să ştim ce o să facă legislativul şi cum anume o să decisă. Şi nu putem anticipa acest lucru”, a notat Angela Motuzoc. Potrivit ei, CSP este o instituţie independentă, care nu poate să depindă de voinţa politică.

Dumitru Pulbere, membrul CSP detaşat de preşedinte, a menţionat că nu înţelege de ce este folosit termenul politic, când de fapt este vorba despre organul legislativ suprem în stat. Potrivit lui, nu se cunoaşte ce modificări vor fi votate în Parlament şi nu este cazul să existe o grabă în organizarea acestui concurs, deoarece modificările legislative ar pute aviza şi acest aspect. „De ce trebuie să ne grăbim? Care-i graba?”, a declarat Dumitru Pulbere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite