Liberalii au propus ca anul 2018 să fie declarat „Anul Unirii”. Voronin, către Ghimpu: Cât ţi-au plătit românii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ziarulnational.md
FOTO ziarulnational.md

Fracţiunea Partidului Liberal a venit în şedinţa Parlamentului de joi, 7 decembrie, cu propunerea ca anul 2018 să fie declarat Anul Unirii. Potrivit liberalilor, anul viitor se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire a tuturor românilor într-un singur stat – România şi este un prilej pentru a marca un eveniment istoric, transmite IPN.

În debutul şedinţei, la propunerea liderului PL, Mihai Ghimpu, deputaţii au păstrat un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai, decedat în data de 5 decembrie.

Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, l-a întrebat pe Mihai Ghimpu pentru cine lucrează, sugerând că de patru ani acesta nu ar mai primi finanţare din România, dar continuă să stea cu drapelul statului român pe masă. 

În replică, Mihai Ghimpu a declarat că îl păstrează cu mândrie, tricolorul este şi drapelului Republicii Moldovei, doar că pe ultimul este şi stema.

Liberalii au propus să fie creată o comisie care să vină cu un plan de acţiuni pentru a marca centenarul de la Marea Unire. 

„Ghimpu, spune cât ţi-au plătit românii pentru chestia asta?”, a insistat Vladimir Voronin. 

Comunistul i-a amintit şi despre propunerea pe care i-a făcut-o la şedinţa trecută: „posmagi şi bilete gratuite” pentru cei care vor să treacă în partea cealaltă de Prut. 

Potrivit lui Voronin, cei care vor unirea nu au decât să treacă Prutul pentru că nimeni nu-i ţine cu forţa aici, în Republica Moldova.

În replică, Mihai Ghimpu a spus că PL a luptat şi va lupta pentru unire şi pentru cei care sunt pentru acest pământ.

Deputatul socialist Vlad Batrâncea a întrebat de ce liberalii îşi amintesc de unire doar atunci când sunt în opoziţie. Şi aici liderul PL a avut o replică, menţionând că a semnat pentru unire chiar şi atunci când era în funcţia de preşedinte interimar.

Supusă votului, iniţiativa Partidului Liberal nu a fost susţinută de majoritatea deputaţilor prezenţi în sală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite