Legea care interzice propaganda rusă în Moldova, promulgată de către preşedintele interimar al ţării, Andrian Candu: Îmi asum riscul de a fi blamat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

După ce Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcţie pentru că a refuzat să promulge legea care interzice propaganda rusă în Republica Moldova, aceasta a fost promulgată miercuri, 10 ianuarie, de către preşedintele interimar al ţării, speakerul Andrian Candu.

„În timp ce şeful statului încalcă repetat Constituţia, eu îmi asum riscul, prin promulgarea legii, de a fi blamat pentru convingerea că oamenii au dreptul de a fi informaţi corect. 
Este de datoria noastră să nu admitem propaganda şi dezinformarea care pune în pericol, inclusiv, securitatea Republicii Moldova”, a declarat Andrian Candu pe pagina sa de Facebook.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, prin care se propune interzicerea propagandei ruse în Republica Moldova, a fost votat de Parlament joi, 7 decembrie, în două lecturi. Proiectul de lege a fost susţinut de către 61 de deputaţi.

Legea are drept obiectiv lupta cu propaganda şi manipularea din exteriorul ţării, care poate aduce grave prejudicii securităţii informaţionale a statului şi cetăţenilor săi. Autorii se referă în special la propanda rusă.

Legea se referă strict la limitări ce ţin de emisiunile informativ-analitice şi militare din Rusia. Autorii proiectului de lege au dat asigurări că aceasta nu va afecta în niciun fel retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de divertisment sau a altor tipuri de programe ale posturilor de televiziune din afara ţării care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. 

La 22 decembrie, Parlamentul de la Chişinău a revotat legea respectivă după ce ea a fost trimisă spre reexaminare Legislativului de către Igor Dodon. 

Ulterior, pe 4 ianuarie, contrar prevederilor constituţionale, preşedintele ţării a refuzat să promulge legea, iar deputatul democrat a sesizat Curtea Constituţională pentru identificarea unei soluţii de deblocare a situaţiei.

Curtea Constituţională a decis vineri, 5 ianuarie, că Igor Dodon a încălcat Constituţia când a refuzat repetat să promulge legea ce interzice propaganda rusă. Curtea a stabilit că preşedintele ţării va fi suspendat din funcţie ca atribuţia de promulgare a legilor să revină unui preşedinte interimar, fiind vorba de şeful Parlamentului sau de prim-ministru.

Ca urmare a acestei decizii, Igor Dodon a declarat că este inadmisibil ca cetăţenii care au jurat credinţă statului român să decidă politica statului moldovenesc. 

„Este o cenzură bazată pe duble standarde, în stilul democraţilor, aflaţi la guvernare. De ce se trece cu vederea media care promovează deschis lichidarea statalităţii Republicii Moldova? Referitor la informarea cetăţenilor, există multe posibilităţi prin care ei vor putea avea acces la ştirile cenzurate politic”, a notat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite